Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.11.2011. 12:14

Kindle 

Prodajna cijena Kindlea manja od troškova proizvodnje

Amazon na svakom prodanom Kindle e-readeru ima gubitak od 5 dolara.

Prodajna cijena Kindlea manja od troškova proizvodnje

Prema analizi istraživačke kompanije IHS iSuppli, troškovi proizvodnje novog Kindle e-readera iznose oko 84 dolara (461 kn), dok maloprodajna cijena tog uređaja (inačica s oglasima) iznosi 79 dolara (434 kn).

U analizi kompanije iSuppli navodi se da komponente potrebne za proizvodnju inačice Kindlea s ekranom od 15 cm (6 inča), koji je proizvela kompanija E-ink, i 2 GB prostora za pohranu podataka koštaju 78,6 dolara.

Proizvodnja inačice s podrškom za Wi-Fi povezivanje košta 5,8 dolara više, odnosno ukupno 83,4 dolara, a u tu cijenu nije uračunata cijena softvera, licenci i troškova isporuke.

Ako su ove brojke točne, postavlja se pitanje kako Amazon ostvaruje profit prodajući Kindle. Odgovor leži u tome da inačica e-readera s oglasima koja se prodaje za 79 dolara služi kao svojevrsna elektronska oglasna ploča, od kojih Amazon ostvaruje profit. Na to treba dodati zaradu od prodaje digitalnih knjiga i časopisa koji se mogu čitati na Kindleu, pa kad se sve zajedno zbroji, stvari stoje malo drugačije.

Zanimljivo je kako je i proizvodna cijena Amazonovog tableta Kindle Fire veća od njegove prodajne cijene. Prema podacima kompanije iSuppli, maloprodajna cijena Kindlea Firea iznosi 210 dolara (1.154 kn), a njegova maloprodajna cijena 199 dolara (1.094 kn). Analitičari iSupplija to objašnjavaju time što Amazon ostvaruje profit od prodaje glazbe, igara, video filmova i aplikacija.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam