Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.09.2012. 14:26

Nvidia 

Podrška za Nvidia Optimus grafiku na Linuxu

Nvidijina Optimus tehnologija tek sada dobiva podršku za Linux.

Podrška za Nvidia Optimus grafiku na Linuxu

Vjerojatno se svi sjećate srednjeg prsta Linusa Torvaldsa, koji je praotac softvera otvorenog koda Linux uputio Nvidiji uz poruku "Nvidia f**k you!".

Razlog tome je po njemu nedovoljna podrška koju Nvidia omogućava za korisnike PC računala s Nvidijinim hardverom koji koriste Linux distribucije na svojim PC računalima.

Mada se Nvidia nije previše uvrijedila Torvaldsovim prostim prstom, izjavila je kako i te kako misli na korisnike Linuxa, te se sve više trudi proizvoditi drivere koji omogućuju jednake performanse korisnicima njihovog hardvera na OS-u otvorenog koda, kao i onima na Windowsima.

Stoga je Nvidija početkom godina objavila suradnju s Linux fondacijom, te je polako sve više omogućavala podršku za svoje grafičke čipove.

Na žalost, jedna od stvari koji su i dalje zasluživale Torvaldsov srednji prst je bilo nepostojanje podrške za Nvidijinu grafičku Optimus switch tehnologiju, koja omogućuje prijenosnim računalima automatsko prebacivanje između korištenja napredne (GPU) i integrirane grafike, što uvelike produžuje trajanje baterije.

Ovih je dana Nvidijin softverski inženjer Aaron Plattner objavio kako tvrtka radi na omogućavanju te tehnologije za Linux korisnike, te vjeruje da će do toga doći vrlo brzo, jer njegovi novi driveri RandR 1.4 u sadašnjoj fazi pokazuju stabilnost i omogućuju automatsko prebacivanje između GPU i integrirane grafike, što je glavno svojstvo Nvidija Optimus tehnologije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam