Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.09.2017. 10:05

OSI 

Microsoft najveći sponzor open sourcea

Microsoft je postao službeni premium sponzor organizacije Open Source Initiative

Microsoft najveći sponzor open sourcea

Nekada smo učili da izraz open source nikako ne možemo vezati uz Microsoft, jer je Redmond oduvijek predstavljao suprotnost onome što zastupa zajednica otvorenog koda. Mada se u međuvremenu dosta toga promijenilo, i dalje zvuči pomalo neobično informacija da je neprofitna organizacija Open Source Initiative (OSI) objavila kako je Microsoft postao njezin "premium sponzor". 

Organizaciji koja je posvećena promoviranju i zaštiti softvera otvorenog koda sada se pridružuje tvrtka koja svoje čitavo poslovanje (i bogatstvo) temelji na plaćenom softveru, no Patrick Masson, generalni direktor OSI-ja u tome ne vidi ništa čudno.

"Ovo je značajan korak za OSI i open source pokret u širem smislu", kaže Masson. "Mislim da ne može biti veće potvrde o zrelosti, održivosti, interesu i uspjehu softvera otvorenog koda, ne samo zbog Microsoftovog priznanja, već i zbog njegovog sponzorstva, kao i zbog sudjelovanja u mnogim open source projektima i zajednicama".

Prema tvrdnji OSI-ja Microsoft najviše doprinosi projektima otvorenog koda koji se nalaze na popularnoj razvojnoj platformi GitHub, a također je dobro poznata njegova suradnja s Canonicalom u vezi prilagođenog Ubuntu kernela za Azure, kao i za WSL (Windows Subsystem for Linux) .

Pridruživanjem Open Source inicijativi, Microsoft očito želi integrirati više softvera otvorenog koda u svoje proizvode koje će dakako i dalje prodavati. Svi sretni i veseli, a Microsoft najviše.

Voljeli bismo čuti što o ovome misle naši članovi zajednice otvorenog koda pa ih molimo da se oglase u komentarima ovog članka.  Najviše nas zanima misle li da OSI može i dalje ostati neovisan kada mu je Microsoft postao glavni sponzor.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam