Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.03.2015. 12:37

GDC 2015 

Microsoft: Kupite igru i igrajte ju na svim platformama

Microsoft potvrdio da ćete igru koju jednom kupite za Windows 10 moći igrati u inačici za Xbox, PC, tablete i telefone.

Microsoft: Kupite igru i igrajte ju na svim platformama

Na GDC 2015. sajmu u San Franciscu, šef Xboxa iz Microsofta, Phil Spencer, objavio je da ekipa iz Redmond radi na cross-buy značajki, koja će omogućiti da igru koju kupite za Windows 10 OS, možete igrati u inačicama za sve platforme, što znači da nećete morati kupovati posebno verzije za PC, Xbox konzolu ili mobilne uređaje.

Ovo predstavlja dio Microsoftove inicijative o sustavu prilagođavanja aplikacija prema svim platformama koje će koristiti Windows 10, no do sada se o tome nije previše komuniciralo u vezi gaminga.

Dakle, kada kupite jednom neku igru, moći ćete ju igrati koliko god želite na bilo kojem uređaju koji radi na Microsoftovom OS-u, a Spencer kaže da će to pružiti brojne pogodnosti developerima, koji će na puno jednostavniji način moći razvijati naslove koji će se moći igrati na znatno više platformi bez one količine truda koju su do sada ulagali u "portanje", jer će prilagođavanje dobrim dijelom izvoditi automatski Windowsi 10.

U osnovi ovo nije nova ideja, jer je Microsoft koncept univerzalnih aplikacija počeo promovirati još od Windowsa 8.1, no sada želi cross-buy opciju podići na znatno višu razinu.

Naravno, ovo će biti limitirano tipom i zahtjevima igara, jer na mobitelima sigurno nećete moći igrati u istoj prezentacijskoj kvaliteti naslove koji će za desktop računala tražiti mrcine od procesora i grafičkih kartica, pa vjerujemo da neke igre i dalje nećete moći igrati na svim platformama, ili će inačice za recimo mobitele biti jako degradirane u odnosu na one za Xbox i PC.

Pored toga, konačna odluka o cross-buyu i cross-playu će biti u rukama developera, jer će oni trebati razvijati univerzalne aplikacije i igre, pa će se Microsoft trebati dobro potruditi da ih nagovori na razvoj takvog softvera.

Mada ovo djeluje kao velika prilika za developere, jer će aplikacije i igre dijeliti velike dijelove koda na različitim platformama, pitanje je koliko će im to biti isplativo, jer nismo sigurni da će netko kupiti jednu AAA igru po punoj cijeni da bi je igrao samo na mobitelu, jer će biti lišen onih značajki koje donose  grafika, fizika i ostale napredne performanse na PC-u.

Drugim riječima, sa stajališta korisnika, to će po nama biti fora isključivo onima koji kupuju igru za PC, jer će kao bonus dobiti mogućnost igranja svojeg omiljenog naslova na drugim platformama. Hoće li to developerima i izdavačima igara imalo utjecati na povećanje prodaje igara, ostaje veliko pitanje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam