Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.06.2011. 14:40

MMF 

Međunarodni monetarni fond na udaru hakera

Hakiranje iz dana u dan predstavlja sve veće probleme mnogim kompanijama i institucijama.

Međunarodni monetarni fond na udaru hakera

Međunarodni monetarni fond (MMF) našao se na udaru serije cyber napada koji su pogodili računalne sustave ove financijske organizacije, potvrdio je u nedjelju glasnogovornik MMF-a.

Razmjeri napada kao i pojedinosti još uvijek su nepoznati, MMF je odbio pružiti dodatne informacije, ali je potvrdio da je istraga o ovom incidentu u tijeku.

Kako prenosi New York Times, napad se dogodio tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, a u prošlu srijedu su o upadu u računalni sustav organizacije interno obaviješteni samo članovi odbora direktora i osoblje MMF-a.

BBC citira neimenovane dužnosnike koji su izjavili da je hakerski napad osmišljen tako da instaliranjem nepoznatog softvera omogući “digitalnu nazočnost insidera” u organizaciji. U e-mailu koji su primili zaposleni u MMF-u, upozoreno je da je otkriven “sumnjivi transfer datoteke”, koji je omogućio neovlašteni pristup računalnim sustavima fonda. U e-mailu se dodaje kako za sada nije poznato jesu li osobni podaci korišteni u bilo kakvim prijevarama.

 za sada nije poznato jesu li ukradeni osobni podaci koji su mogli biti korišteni u prijevarama 

Svjetska banka je, kao mjeru opreza, na kratko presjekla vezu s računalnim sustavima MMF-a. Njezin glasnogovornik je izjavio  "Svjetska banka je kao i svaka druga velika organizacija, svjesna potencijalnih opasnosti po sigurnost svojeg informatičkog sustava i stoga konstantno radi na poboljšanju svoje zaštite”.

New York Times ističe kako je MMF, kao organizacija koja pomaže državama u procesima savladavanja financijske krize, “skladište vrlo povjerljivih podataka o financijskom stanju mnogih zemalja.”

Incident dolazi nakon serije sofisticiranih hakerskih napada na računalne sustave velikih kompanija i organizacija, koji potencijalno ugrožavaju sigurnost zemalja, ali i osobnih podataka pojedinaca.

Hakiranje očito postaje veliki globalni problem, svojevrsni oblik digitalnog terorizma, političko oružje, način izražavanja građanske neposlušnosti, te naravno organizirani kriminal. Tko je sljedeći?

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam