Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.09.2011. 01:38

Amazon 

Kindle Fire, tablet ili e-reader?

Predstavljajući Kindle Fire, amazonov šef Jeff Bezos niti jednom ga nije nazvao tabletom, mada i vrapci na grani znaju o kakvom se uređaju radi.

Kindle Fire, tablet ili e-reader?

Dugo iščekivani amazonov tablet napokon je predstavljen javnosti pod nazivom Kindle Fire. Predstavljajući novi uređaj Jeff Bezos se niti jednom nije usudio reći da se radi o tabletu, već je govorio o njegovim karakteristikama, mogućnostima, aplikacijama, te ga je opisivao kao novu naprednu inačicu Kindle e-readera.

Pretpostavljamo kako je na taj način želio izbjeći bilo kakve usporedbe s drugim tabletima na tržištu, posebice s iPadom.

Nakon predstavljanja Kindle Firea, za razliku od Jeffa, mi možemo slobodno reći kako je ovo doista tablet, jer se radi o tabličnom računalu s ekranom osjetljivim na dodir, koje u sebi objedinjava popriličan broj karakteristika svojstvenih računalu. Osnovna namjena Kindle Firea je doduše usko povezana sa sadržajima Amazona, poput knjiga, časopisa, filmova, glazbe, igara i raznih aplikacija, no nije li to srž svakog tableta na tržištu?

kindle-fire4

Ako bismo ga nazivali e-readerom, kako je to činio Bezos, onda bismo eventualno rekli da predstavlja kombinaciju e-readera i media playera. No kad znamo da u sebi sadrži odličan internet preglednik, te nudi mogućnost besplatne pohrane sadržaja koje kupite od Amazona u oblaku, doista nam nije jasno zbog čega se Bezos ne usudi otvoreno reći da se radi o tabletu. Nije vrag da se toliko boji usporedbi s iPadom do kojih će ionako doći, pa sve da ga nazove i naprednim mlincem za kavu.

Nećemo dublje ulaziti u strateške odluke Amazona zbog kojih su odlučili ovaj tablet nazvati super Kindleom a ne tabletom, već ćemo predstaviti njegove glavne karakteristike. Mi znamo da se radi o tabletu, isto zna i Amazon, pa naravno da zna i Apple.

O uređaju

Kindle Fire je tablet koji radi pod modificiranom inačicom Android OS-a specijalno napravljenom za njega, posjeduje 7 inčni multitouch ekran osjetljiv na dodir, te nudi razlučivost ekranskog prikaza od 1024x600 piksela na 169 ppi i 16 milijuna boja, a u srcu mu kuca brz i snažan dual-core procesor.

Veličina čitavog uređaja je 190 mm x 120 mm x 11,4 mm, a težina mu iznosi 413 grama. U sebi sadrži 8 GB mjesta za pohranu podataka, što je, kako kažu, dovoljno za 80 aplikacija, plus 10 filmova, ili 800 pjesama, ili 6.000 knjiga.

kindle-fire3

Baterija mu može izdržati 8 sati neprekidnog čitanja knjiga, ili 7,5 sati gledanja filmova, pod uvjetom da mu je bežična komunikacija (Wi-Fi) isključena. Korištenjem Wi-Fi komunikacije, surfanjem na internetu ili downloadom sadržaja, trajnost jednog punjenja baterije se smanjuje, no ovisi o vrsti i količini takvih djelatnosti. Uređaj u sebi nema ugrađen 3G.

Punjenje baterije do maksimalnog kapaciteta traje 4 sata, a uređaj ima i podršku za napajanje preko računala putem USB-a 2.0 (micro-B konektor). Što se zvuka tiče, na njemu se nalaze dva stereo zvučnika, a u sebi ima 3,5 stereo audio utičnicu za slušalice.

kindle-fire

Što se pak tiče formata multimedijskih sadržaja koje može reproducirati, to su Kindle (AZW), TXT, PDF, nezaštićeni MOBI, PRC, Audible (Audible Enhanced, AA, AAX), DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP, non-DRM AAC, MP3, MIDI, OGG, WAV, MP4 i VP8.

Drugim riječima, to znači da s njim možete otvarati i pregledavati razne tekstualne dokumente, PDF-ove, čitati knjige i časopise, slušati glazbu, gledati filmove, igrati igre i koristiti različite Android aplikacije.

Sadržaja neće usfaliti

Za surfanje internetom koristi vrlo kvalitetan i brz preglednik Amazon Silk koji ima podršku za Adobe Flash, a u sebi ima ugrađenu aplikaciju za e-mailove pomoću koje možete koristiti web e-mail servise poput Gmaila, Yahooa, Hotmaila i AOL-a.

Preko Amazonovog Appstorea za Android, na raspolaganju su vam i druge e-mail aplikacije, kao i brojne komercijalne aplikacije raznih namjena.

Što se sadržaja tiče, nećete se morati bojati kako ćete ostati uskraćeni, jer preko Amazona možete kupovati, skidati i pohranjivati na servis u oblaku, preko milijun knjiga, više od 1.000 dječjih slikovnica, 17 milijuna pjesama, 10.000 filmova i TV emisija, te mnoštvo kvalitetnih igara uključujući turbo zarazne hitove poput Angry Birds i Plants vs. Zombies.

Kindle Fire će se u prodaji naći 15. listopada, a cijena će mu iznositi 199 dolara (1.094 kn).

Obzirom na sve što nudi, te cijenu po kojoj će se prodavati, rekli bismo kako Amazon doista ima opakog igrača na tržištu tablet računala, te se doista ne mora bojati bilo kakvih usporedbi s konkurencijom.

U najgorem slučaju netko bi mogao reći "koliko para toliko muzike", no Kindle Fire svira li ga svira.

Naravno, konačni sud će reći ekipa našeg Vidilaba kad ga dobiju u ruke na detaljno seciranje, ali nama je već sada nekako prirastao srcu.

VIDEO - Amazon Silk

Članovi produkcijskog tima koji su za Kindle Fire razvili internet preglednik Amazon Silk, objašnjavaju na koji su način proizveli možda najbrži mobilni browser na tržištu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam