Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.09.2011. 10:52

IDF 2011. 

Intel o svojoj ulozi u budućnosti računalstva

Paul Otellini i njegovi kolege predstavili su zanimljive planove Intela za budućnost, među kojima izdvajamo suradnju s Googleom i najavu revolucionarnog čipa.

Intel o svojoj ulozi u budućnosti računalstva

Intelov predsjednik i generalni direktor Paul Otellini u svom uvodnom govoru na Intel Developer Forumu (IDF) u San Franciscu predstavio je suradnju s Googleom, detalje o ultrabooku s niskom potrošnjom energije pomoću čipa Haswell, te planove Intela u budućnosti računalstva.

Govoreći o jednom od najvažnijih ciljeva tvrtke, razvoju Intelova poslovanja u srodnim tržišnim sektorima povezanim s računalstvom, Otellini je opisao nedavno poduzete napore s ciljem ubrzanja razvoja poslovanja s pametnim telefonima te predstavio referentni dizajn proizvoda utemeljen na procesoru Intel Atom na kojem se koristi platforma Android.

Suradnja s Googleom

Otellini je zatim za govornicom pozdravio Andyja Rubina, višeg potpredsjednika odjela za mobilna rješenja u Googleu. Njih su dvojica iznijela planove za podršku i optimizaciju budućih izdanja platforme Android za Intelovu liniju procesora Atom s niskom potrošnjom energije. Cilj je suradnje ubrzati izlazak na tržište pametnih telefona utemeljenih na Intelovim tehnologijama na kojima se koristi platforma Android.

"Naša suradnja s Googleom na tržištu će ponuditi naprednu novu mogućnost koja će pridonijeti bržem razvoju inovacija u računalnoj industriji, njihovu prihvaćanju i mogućnosti izbora", izjavio je Otellini.

Zajedničke inicijative obuhvaćaju Chrome OS, Google TV te pakete Android Software Development Kit (SDK) i Native Development Kit (NDK).

Ultrabookovi i suradnja s Microsoftom

Intelov generalni direktor izjavio je da će pomoću Intelovih revolucionarnih 3D tranzistora Tri-gate, koji će postati dostupni početkom sljedeće godine, Intelovi inženjeri dodatno ubrzati inovaciju koju donose ultrabookovi s 22-nanometarskom tehnologijom "Ivy Bridge".

Istaknuo je opsežan rad na kompatibilnosti Intela i Microsofta te spomenuo buduće prilike koje će Windows 8 ponuditi na raznim tablet-računalima, hibridnim uređajima i novim modelima kao što su računala Ultrabook.

Otellini je opisao i novu klasu tehnologija za upravljanje napajanjem na razini platforme koja se razvija za proizvode Haswell za ultrabookove planirane za 2013. godinu.

Dostignuća ostvarena u silicijskoj tehnologiji i projektiranju platformi trebala bi smanjiti potrošnju energije u stanju mirovanja na razini platforme za više od dvadeset posto u odnosu na postojeće tehnologije bez utjecaja na računalne performanse.

Otellini je izjavio da očekuje da će ta promjena u projektiranju, uz suradnju u računalnoj industriji, do 2013. godine omogućiti vijek trajanja baterije povezanih uređaja u stanju mirovanja dulji od deset dana.

Ta će dostignuća pridonijeti ostvarenju vizije uvijek dostupnog i uvijek povezanog računalstva, u kojem će ultrabookovi ostajati povezani i u stanju mirovanja, pa će e-pošta, društveni mediji i digitalni sadržaji uvijek biti ažurni.

Procesor na solarnu ćeliju

Kada je riječ o daljoj budućnosti, Otellini predviđa da će inovacije u upravljanju napajanjem na razini platforme dostići razine koje danas ne možemo ni zamisliti. Intelovi su istraživači stvorili čip koji bi računalima mogao omogućiti pokretanje pomoću solarne ćelije veličine poštanske marke.

Taj istraživački čip u Intelovoj arhitekturi, pod nazivom Near Threshold Voltage Core, pomiče granice tranzistorske tehnologije te korištenje energije spušta na iznimno nisku razinu.

Suradnja s McAfeeom

Otelliniju se za govornicom pridružila Candace Worley, viša potpredsjednica i generalna direktorica odjela Endpoint Security u tvrtki McAfee. Govorila je o suradnji Intela i McAfeeja na nizu inovativnih programskih sigurnosnih rješenja potpomognutih strojnom opremom.

Zajedno su istaknuli sve prisutniju potrebu za stalnim ulaganjem i inovacijama u okruženju u kojem se očekuje internetsko i međusobno povezivanje milijarde novih računalnih uređaja.

Worley je predstavila McAfeejevu novu tehnološku platformu DeepSAFE, koja koristi strojne mogućnosti dostupne u procesorima Intel Core i3, i5 te i7. Tehnologija DeepSAFE nudi novu razinu sigurnosti te drugačiji pristup – djeluje ispod operacijskog sustava. Ta će tehnologija izaći na tržište do kraja godine u sklopu jednog McAfeejeva poslovnog proizvoda.

Otellini je objavio da Intel surađuje s McAfeejem na planu razvoja sigurnosnih rješenja koja se protežu cijelim spektrom računalnih uređaja – od uređaja s ugrađenim operacijskim sustavima do računalnih oblaka.
 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam