Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.02.2018. 09:35

View image 

Google ubio značajku pogledaj sliku

Ako ste ovih dana tražili slike u Chromeu možda ste primijetili da vam nedostaje jedan gumb.

Google ubio značajku pogledaj sliku

Google je ovih dana sklopio sporazum sa servisom Getty Images koji se bavi prodajom i licenciranjem fotografija, prema kojem se obavezao da više neće omogućiti korisnicima da u rezultatima pretraga slika koriste opciju pogledaj sliku (view image). Getty Images i još neki slični foto servisi već su duže vrijeme bili nezadovoljni zbog te opcije, jer je omogućavala svakom da otvori i preuzme sliku pune veličine bez odlaska na stranicu servisa, čime je dolazilo do kršenja autorskih prava.

Iz tog razloga Google je u Chromeu potpuno uklonio taj gumb pa sada uz slike imate samo opcije otvori, spremi, prikaži spremljeno i dijeli.

Mada su se mnogi korisnici ljutili zbog ovoga, razloga za to zapravo i nema, jer kada na sliku kliknete desnim gumbom miša i u padajućem izborniku odaberete opciju otvori sliku u novoj kartici, u novom tabu će vam se prikazati u punoj veličini, pa ćete zapravo samo morati napraviti jednu radnju više.  

Drugim riječima sporazum Googlea i Gettya koji je trebao garantirati da će se korisnike natjerati na posjetu stranicama s čitavim sadržajem na kojima se nalaze slike zapravo je samo kozmetičke prirode.

No bez obzira na to, autorska prava na slike vrijede isto kao i prije ovoga, što znači da fotke koje preuzimate ne smijete objavljivati na svojim stranicama ili koristiti za bilo koje svrhe bez dozvole ukoliko nemaju besplatnu licencu, što znači da morate plaćati korištenje jer i fotografi moraju od nečega živjeti zar ne?  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam