Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.03.2017. 14:03

No Captcha 

Google razvija nevidljivi Captcha sustav

Captcha forme za provjeravanje "ljudskosti" uskoro će nestati s weba.

Google razvija nevidljivi Captcha sustav

Sustavi za provjeru korisnika pri logiranju po nazivu Captcha u osnovi se zamišljeni zbog toga da se onemogući automatskim skriptama, odnosno botovima da glume ljude i uzastopno se pokušaju logirati na neku stranicu, servis ili forum krivim passwordom sve dok ne "ubodu" pravi.

Na web stranicama i servisima do sada ste se mogli susresti s raznim načinima Captcha metoda koje su uključivale teško čitljive riječi, tekstove na prometnim znakovima na uličnim fotkama, slike životinja, rješavanje jednostavnih matematičkih zadataka, pa čak i izgovorena slova i riječi unutar glazbene melodije, nakon čega ste trebali upisivati tražena slova, brojke ili znakove kako biste uvjerili servis da ste ljudsko biće.

Googleov reCaptcha tim je odlučio ovo promijeniti, pa je razvio sustav koji prati način interakcije korisnika na web stranici, odnosno traži da samo kliknete kvačicu na zaslonu. Algoritam sustava prati vrijeme koje je potrebno da kliknete (bot to čini gotovo trenutno), kao i kretanje kursora miša, čime prilično učinkovito zna odrediti da se doista radi o čovjeku a ne automatiziranoj skripti.

Novi sustav koji je razvio isti tim uskoro će u potpunosti ukloniti vidljivi Captcha sustav, jer će algoritmi pratiti ponašanje korisnika poput skrolanje stranica, kretanje miša i klikanje u pozadini, pa više neće biti potrebe za bilo kakvim "checkboxom", što znači da će Captcha provjera doslovce postati nevidljiva.

Obzirom da je umjetna inteligencija sve naprednija, pa tako i botovi koje uostalom razvija i sam Google, ovo neće onemogućiti automatske skripte zauvijek ali će kupiti malo vremena dok se ne razviju bolje metode.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Google reCAPTCHA CAPTCHA nevidljivi
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam