Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.08.2011. 18:25

Rat velikana 

Google i Microsoft u sporu zbog patenata

Google smatra da Microsoft i drugi konkurenti pomoću patenata pokušavaju zakočiti njegov operativni sustav za pametne mobitele Android.

Google i Microsoft u sporu zbog patenata

Googleov izvršni direktor za pravne poslove David Drummond je na blogu optužio Microsoft, Apple, Oracle i druge tvrtke, da uporabom dvojbenih patenata i pravnih postupaka pokušavaju otežati proizvođačima da prodaju uređaje s Androidom.

Po Drummondovim riječima, svaki se dan u svijetu aktivira 550 tisuća novih uređaja sa sustavom Android. Zbog takvog su uspjeha Microsoft i drugi konkurenti organizirali neprijateljsku kampanju protiv Googlea tj. Androida.

Drummond je pritom naveo prošlogodišnju 450 milijuna dolara vrijednu kupovinu 882 patenata proizvoda programske opreme Novell od strane konzorcija, koji su se sastoji Microsoft, Apple, EMC i Oracle.

Ove godine je konzorcij pod vodstvom Applea i Microsofta za 4,5 milijarde dolara kupio još 6000 patenata bankrotiranog kanadskog proizvođača telekomunikacijske opreme Nortel. I Google se natjecao za Nortelove patente, a pobijedio ga je spomenuti konzorcij, u kojem su bile i tvrtke Sony, EMC, Ericsson i Research in Motion.

Visoka cijena i upletenost vodećih tehnoloških tvrtki iz cijelog svijeta tada je pokazala bespoštednost borbe za intelektualno vlasništvo u tehnološkoj industriji, u kojoj se tvrtke često napadaju tužbama zbog kršenja patenata.

Recimo, tvrtku Google trenutačno tuži proizvođač programske opreme Oracle zbog tehnologije koja je korištena u Googlovom operativnom sustavu za pametne mobilne uređaje Android.

Drummond smatra da Googleovi konkurenti zajednički pokušavaju proizvođačima mobitela poskupiti proizvodnju uređaja s Androidom, kojega Google nudi besplatno.

Po njegovim riječima, pametni mobilni telefoni mogu uključivati do 250.000 većinom dvojbenih zahtjeva za patentima, a Googleovi konkurenti žele uvesti “porez” za te dvojbene patente i tako poskupiti uređaje s Androidom.

Microsoftov glavni pravnik Brad Smith je na društvenoj mreži Twitter napisao da su u konzorcij za kupovinu Nortelovih patenata pozvali i Google, ali da je poziv odbio. Apple i Oracle se zasad još nisu odazvali.

Prema objašnjenjima analitičara, nije nikakva tajna da su Microsoft i Google u ratu. Microsoft se, recimo, povezao s Googleovim konkurentom Facebookom, koji je omogućio Microsoftovoj tražilici Bing pretraživanje sadržaja na Facebooku, dok Googleova tražilica u tome ima ograničenja.

Microsoft s druge strane optužuje Google za zloporabu prevladavajućeg položaja na području pretraživanja interneta i oglašavanja. Tužbu u vezi s tim ove je godine uložio i Europskoj komisiji.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam