Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.10.2017. 15:00

Raven Ridge 

AMD donosi integriranu grafiku koja gazi Intelovu

Predstavljeni Raven Ridge procesori će pružiti gaming performanse čak i ultrabookovima.

AMD donosi integriranu grafiku koja gazi Intelovu

AMD je napokon predstavio dugoočekivane APU procesore koji su se razvijali pod kodnim imenom Raven Ridge, a u sebi objedinjuju Ryzen CPU i Vega grafiku.

Prva dva procesora iz nove linije dolaze u obliku modela Ryzen 5 2500U i Ryzen 7 2700U koji su  namijenjeni ultraprijenosnicima i 2-u-1 laptopima s potrošnjom procesora do 15W.

Oba modela procesora imat će četiri fizičke jezgre s mogućnošću obrade do 8 threadova istovremeno. Najviši takt iznosi 3,8 GHz za Ryzen 7, odnosno 3,6 GHz za Ryzen 5 model.

Ryzen 7 će imati 10 grafičkih jedinica Vega arhitekture s po 64 grafičke jezgre što nas dovodi do ukupno 640 grafičkih jezgri, dok Ryzen 5 ima 8 grafičkih jedinica s ukupno 512 grafičkih jezgri. AMD navodi kako će poboljšanje performansi nad prijašnjom generacijom iznositi do 3 puta kod procesorskih zadataka i 2,28 puta za grafičku jezgru te će omogućiti manju potrošnju energije za čak 58%, što je doista impresivno, pa jedva čekamo provjeriti je li sve to istina i hoće li ovi procesori jako ozbiljno zaprijetiti Intelu koji vlada segmentom u kojem je bitna mala potrošnja energije (prvenstveno zbog čuvanja baterije).

APU

Zahvaljujući maloj potrošnji novi APU procesori će biti jako pogodni za ugradnju u ultraprijenosnike, u kojima nije uobičajeno imati aktivno hlađenje, pa bismo mogli dobiti još tanje i moćnije laptope.

Ovisno o sposobnostima hlađenja, procesor će imati nešto drugačije performanse zahvaljujući mXFR tehnologiji (XFR za laptope) koja će boostati performanse procesora dok ga je moguće hladiti. Zahvaljujući svemu ovom ultrabookovi opremljeni AMD-ovim APU-ima će postati (uvjetno rečeno) gaming strojevi koji će bez problema vrtjeti League Of Legends, CS:GO, DOTA 2 i Overwatch u FullHD rezoluciji, no nije bilo ni realno očekivati da bi se koristili za igranje naslova tipa Crysisa 3 ili Battlefielda 1.

Prvi ultraprijenosnici s novim AMD-ovim APU-ima stižu od HP-a, Acera i Lenova, odnosno u modelima HP ENVY x360 i Acer Swift 3 još ove godine, dok će Lenovo IdeaPad 720S izaći početkom 2018.

Cijena Acer Swift 3 laptopa će na europskom tržištu iznositi 899 eura, Lenovo će se na američkom tržištu prodavati po cijeni od 799,99 dolara, dok cijena HP ENVY x360 još nije objavljena.

Vidilab je spreman, pa dobro gdje je ta roba!

Izvor: VIDILAB

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam