Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.11.2012. 15:51

X86 

AMD: Današnja CPU tehnologija i za 30 godina

Proizvođač procesora smatra kako će i kroz 30 godina x86 arhitektura imati veliku ulogu.

AMD: Današnja CPU tehnologija i za 30 godina

Kako se u posljednje vrijeme sve više priča o oduševljenju ICT svijeta ARM procesorima, mnogi se pitaju dolazi li kraj x86 arhitekturi CPU-a koja predstavlja osnovu današnjih računala.

AMD je ovih dana izjavio kako ne vjeruje da bi do toga moglo doći, jer ne vidi način na koji bi x86 arhitektura, bez obzira bila integrirana u GPU-e ili ne, mogla doživjeti tužnu sudbinu u skorije vrijeme.

Rory Read, šef AMD-a, na Credit Suisse Technology konferenciji ovaj je tjedan izjavio kako smatra da će x86 arhitektura biti važna i za dva do tri desetljeća, te će "kroz to razdoblje predstavljati veliki dio AMD-ovog biznisa".

"x86 će postojati dugo nakon što ja odem u mirovinu. I za 25-30 godina postojat će važne x86 aplikacije kao i danas i tu neće biti nikakvih fundamentalnih promjena", kaže Read.

U isto vrijeme, AMD-ov šef ne želi negirati da "low-power" čipovi danas postaju važniji nego ikada prije, kao ni pobijati činjenicu da su se procesi proizvodnje uvelike promijenili u posljednje vrijeme, kao i da ARM čipovi danas mogu pokretati aplikacije koje su još do nedavno bile rezervirane za snažna računala.

U svakom slučaju, AMD nam ovim poručuje da će se truditi pomoći developerima u izradi najzahtjevnijih aplikacija (čitaj igara) koje će biti u stanju "zaklati" i najsnažnije procesore, što je politika koju proizvođači procesora i grafičkih kartica uspješno provode već duži niz godina, kako bi nas natjerali na kupnju "najnovijih, najbržih i najsnažnijih" CPU i GPU procesora na tržištu.

Javite nam se ukoliko primijetite da se situacija promijenila prije isteka razdoblja od 30 godina.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam