Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.12.2017. 14:50

Google 

AI kao likovni i foto kritičar

Googleova umjetna inteligencija prepoznaje "ljepotu" u slikama i fotografijama.

AI kao likovni i foto kritičar

Današnji AI sustavi koji se temelje na neuralnim mrežama u stanju su na slikama prepoznavati objekte, ljude i mace, no do sada nisu mogli donijeti zaključak da je neka fotka lijepa u estetskom smislu.

Googleovi znanstvenici to žele promijeniti pa su razvili AI sustav pod nazivom Neural Image Assessment (NIMA) koji koristi takozvane "duboke konvolucijske neuralne mreže" za ocjenjivanje slika prema onome za što misli da se dopada ljudima u tehničkom i estetskom smislu.

Googleovi istraživači su NIMA AI trenirali pomoću velike baze histograma ocjena poput raznih foto natječaja, temeljem kojih je u stanju procjenjivati kvalitetu određenih dijelova slika, a ne samo ustanoviti je li neka slika slabo ili visoko rangirana.

AI za donošenje "kritičarskog suda" može koristiti referentne fotografije iz baze ukoliko su dostupne, ali je također u stanju ocjenjivati ih i temeljem statističkih modela.

Zahvaljujući tom pristupu, NIMA može ocjenjivati slike vrlo realno i jako blisko ljudima, no Google nema namjeru da AI preuzme ulogu kritičara, već vjeruje da će pomoći fotografima u editiranju odabirom fotki najbolje kvalitete i kompozicije, pa nećete morati gubiti puno vremena u recimo potrazi za najboljih 20 slika s vjenčanja među stotinama onih koje ste snimili.

Fotke koje će AI odabrati kao najbolje imati će najbolju oštrinu, ekspoziciju, osvjetljenje, detalje, kompozicije i umjetnički dojam, pa se približava vrijeme u kojem će vaš pametni telefon imati isti ukus kao i vi.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam