Nalazite se
  • Pop Tech
  • WiFi mreža može otkriti i pratiti vaše disanje
Članak
Objavljeno: 09.10.2017. 16:23

Nadzor 

WiFi mreža može otkriti i pratiti vaše disanje

Zahvaljujući posebnom algoritmu odbijanje WiFi signala može se pratiti u detektiranju najmanjih pokreta.

WiFi mreža može otkriti i pratiti vaše disanje

Senzori za unutrašnji nadzor poput kamera i detektora kretnji funkcioniraju prilično dobro i pouzdano, no ako želite svoj poslovni prostor ili kuću opremiti njima, to će vas koštati dosta puno.

Tvrtka Origin Wireless otkrila je način na koji se i najmanje pokrete poput disanja može detektirati pomoću praćenja odbijanja Wi-Fi signala od prepreka. Ta tehnologija koju nazivaju Time Reversal Machine u osnovi radi na pogon specijalnog algoritma koji bi se vrlo jednostavno mogao ugraditi u postojeće Wi-Fi rutere kroz nadogradnju firmwarea, čime bi vaš ruter dobio funkciju detektora pokreta.

Da bi ovo funkcioniralo vaša WiFi mreža se mora sastojati od najmanje dva huba, jednog rutera koji je predajnik i drugog koji je u ulozi prijemnika. Wi-Fi mreži (802.11a, 802.11n ili 802.11ac), dodaje se signal od 5 GHz, a kako bi se izbjegle interference, signal se sastoji od CSI-a (channel state information) koji se koristi samo u "mesh network" konfiguraciji.

Origin Wireless je otkrio kako iskoristiti signale koji se kreću u više od 500 "multi-putanja" i pogađaju stranu prijemnika u različitim vremenima, za dobivanje podataka od okolišu, što je kako tvrde preciznije od detektora temeljenih na laserima, pa je sustav u stanju detektirati čak i disanje, i to ne samo za nadzor prostora već i za praćenje vitalnih znakova (recimo kod beba), kao što možete vidjeti u videu na ovom linku

Dr. Ray Liu, osnivač ove tvrtke koja je do sada već prijavila više od 60 patenata i inovacija, vjeruje da će proizvođači biti zainteresirani da njegovu tehnologiju ugrađuju u svoje rutere.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam