Nalazite se
  • Pop Tech
  • Vakuumske transportne cijevi uskoro u Koreji
Članak
Objavljeno: 20.04.2012. 14:05

ET3 

Vakuumske transportne cijevi uskoro u Koreji

Tvrtka ET3 natječe se za uvođenje revolucionarnog načina prijevoza putnika u Južnoj Koreji.

Vakuumske transportne cijevi uskoro u Koreji

Ideja o vakuumskim cijevima u kojima bi se nalazila vozila koja bi fantastičnim nadzvučnim brzinama, u najkraćem mogućem roku prelazila velike relacije na Zemlji, potiče još iz ranih devedesetih kada je osnivač tvrtke ET3, Daryl Oster, prvi puta predstavio svoj revolucionarni koncept transporta.

U međuvremenu je koncept patentiran i razvijen do te mjere da se tvrtka već počela javljati na natječaje za javni transport u Južnoj Koreji. Mada njihov projekt još nije prihvaćen ni na jednom natječaju, tvrtka je, kako kažu, potpuno spremna izraditi prvi sustav vakuumskog transporta svakom naručitelju koji se na to odluči.

ET3 ili ETT sustav (Evacuated Tube Transport - ime nastalo još devedesetih), sastoji se od vakuumskih cijevi u kojima se nalaze kabine teške 183 kilograma za 6 putnika, koje mogu putovati fantastičnom brzinom do 6.500 km/h, uz potrošnju energije manju od svih drugih konvencionalnih metoda transporta.

cijev

Ovo bi vam na primjer omogućilo da za nekih sat i pol vožnje stignete od Zagreba do New Yorka (ukoliko bi cijevi bile postavljene preko, odnosno ispod mora), a za putovanje oko svijeta bi vam trebalo samo 6 sati.

Inženjeri ETT-a kažu kako njihov sustav može prevesti 50 puta više putnika po kilowattsatu energije u usporedbi s električnim automobilima ili vlakovima, prije svega zbog toga što se u cijevima ne nalazi zrak, kao ni podloga koja bi kabinama stvarala otpor pri kretanju.

Inženjeri su također razvili sustav prometa ovim cijevima, pa bi se kabine preusmjerivale automatskim routerima kao što danas funkcionira Internet promet.

Kao krunu svega, inženjeri navode kako je ovaj sustav jeftin za gradnju, te će koštati samo jednu četvrtinu od cijene gradnje autocesta i desetinu cijene željezničkih pruga.  

U svakom slučaju, voljeli bismo da se neka vlada odluči dati zeleno svjetlo za uvođenje ET3 transporta, jer je projekt doista intrigantan, mada nam još uvijek djeluje pomalo kao znanstvena fantastika.

 VIDEO - ET3 transport

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam