Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Umjetna inteligencija kontrolira prtljagu
Članak
Objavljeno: 07.12.2015. 16:12

Qylatron 

VIDEO: Umjetna inteligencija kontrolira prtljagu

Qylatronova umjetna inteligencija prepoznaje opasne objekte u vašim torbama i koferima.

VIDEO: Umjetna inteligencija kontrolira prtljagu

U posljednje vrijeme pojačani broj terorističkih napada širom svijeta, ukazuje na sve veću potrebu za sigurnosnim sustavima koji će brzo i učinkovito moći prepoznati oružje, eksplozivne naprave i druge opasne stvari koje netko pokušava prenijeti kroz carinsku kontrolu, na utakmice, koncerte, u objekte od posebne važnosti, ili u zrakoplove.

Obzirom da se klasični sustavi za skeniranje prtljage temelje isključivo na sposobnosti ljudskih operatera u prepoznavanju i detektiranju opasnih predmeta, tvrtka Qylur Intelligent Systems smatra kako bi se carinicima, zaštitarima, vojsci i policiji trebalo pomoći tehnologijom.

Oni su stoga razvili sustav pod nazivom Qylatron, odnosno stroj sastavljen od više heksagonalnih ormarića u koje stavljate svoju prtljagu, koja se potom skenira od strane njegove umjetne inteligencije.

Kao što možete vidjeti u ovom videu, Qylatron se već nekoliko mjeseci testira na Levi's stadionu u San Franciscu na kojem igraju 49ersi, poznata ekipa američkog nogometa.

Sustav bi uskoro trebala testirati i američka agencija za unutrašnju sigurnost Homeland Security, odnosno njihov laboratorij Transportation Security Laboratory, koji ga namjerava probno instalirati na razne sustave za sigurnosne provjere, uključujući "checkpointove" na zračnim lukama.

Qylur navodi da su algoritmi umjetne inteligencije jako napredni, te će lako uočiti sve što im djeluje sumnjivo, prema najmanjim detaljima objekata koje ima u svojoj bazi, a potom obavijestiti službenu osobu, te zablokirati vrata ormarića u koji se stavlja prtljaga. Pored toga, njegov AI koji se temelji na "strojnom učenju", u stanju je učiti o raznim objektima, pa će recimo "tijekom kišnog dana moći brzo naučiti o obliku kišobrana", kažu.  

Kako bi bio čim učinkovitiji, Qylatron ima mogućnost komunikacije sa svojom "braćom" širom svijeta, kako bi s njima dijelio iskustva i učio o novim objektima i potencijalnim prijetnjama, a "razgovore" će moći voditi i s drugim tipovima uređaja, sigurnosnih kamera i skenera koji se koriste za prepoznavanje opasnih stvari.

Obzirom da putnik ili posjetitelj utakmice ne može u ormarić staviti torbu prije nego provuče svoju kartu, to omogućuje trenutnu povezanost između osobe i njegove prtljage, pa se recimo ne može dogoditi da neka osoba drugoj podmetne prtljagu. Pored toga, to će omogućiti i da neki putnik dobije specijalan tretman detaljne pretrage, ukoliko ga stroj prepozna u bazi sumnjivaca.

I na kraju, valja izdvojiti brzinu kojom Qylatron radi, koja iznosi 600 ljudi na sat, odnosno 5 osoba istovremeno, a za rad treba samo 4 ljudska operatera.

Ukoliko se testiranja od strane Homeland Securitya pokažu uspješnim, Qylatron će se uskoro naći u svim zračnim lukama, dvoranama i stadionima u SAD-u, a nakon toga bi se mogao proširiti čitavim svijetom. 

Izvor: Qylur Intelligent Systems

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam