Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Sve više robota na vodi ali i pod vodom
Članak
Objavljeno: 12.03.2017. 11:12

Eelume 

VIDEO: Sve više robota na vodi ali i pod vodom

Roboti zmije i autonomni patrolni čamci testiraju se u norveškom fjordu Trondheim.

VIDEO: Sve više robota na vodi ali i pod vodom

Roboti i dronovi na kopnu i u zraku već su postali uobičajena stvar, no sada se sve više sele u vodu, gdje imaju velike mogućnosti primjene, pa mnogi znanstvenici i inženjeri tvrde da uskoro čitav pomorski promet neće uopće trebati mornare na palubi jer će svim plovilima upravljati roboti.

Norveški fjord Trondheim je najpoznatija lokacija za testiranje morskih dronova u Europi jer se radi o malom zatvorenom moru u kojem je promet izrazito mali čime se uvelike smanjuje mogućnost sudara i nesreća.

Ta je lokacija službeno otvorena krajem prošle godine, a u posljednjih nekoliko mjeseci tamo svoje sustave i automatizirana plovila testiraju velike tvrtke koje uključuju Kongsberg Seatex, Marintek, Maritime Robotics i Rolls-Royce Marine, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Osim robotiziranih brodova i čamaca za patroliranje, istraživanje i spašavanje, tvrtka Kongsberg Seatex ovu lokaciju koristi i za testiranje svojeg zmijolikog modularnog robota pod nazivom Eelume koji će se u budućnosti moći samostalno kretati i izvršavati zadaće bez pratećeg broda.

Obzirom na modularnost njegovih članaka, robota se može opremiti različitim dodacima i nastavcima, pa se može koristiti za inspekcije naftnih cijevi, postrojenja i brodova, za izvođenje raznih popravaka i podvodnih radova, te za čišćenje opreme i mora, kao što možete vidjeti u ovom videu.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi roboti zmija Eelume Trondheim plovila
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam