Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Super leteći auto budućnosti
Članak
Objavljeno: 25.07.2015. 11:03

Terafugia TF-X 

VIDEO: Super leteći auto budućnosti

Novi konceptualni auto Terrafugije uzlijeće vertikalno, leti kao avion i stane u vašu garažu.

VIDEO: Super leteći auto budućnosti

Tvrtka Terrafugia ove će godine dovesti na tržište svoj prvi leteći auto s preklopivim krilima Terrafugia Transition, no njezini inženjeri ne žele stati na tom modelu, već stalno unaprijeđuju novi koncept pod nazivom Terafugia TF-X koji bi trebao krenuti put neba i prometnica za 8 do 12 godina.

Do sada smo već bili u prilici vidjeti razne projekte letećih automobila, no svi su se oni temeljili na avionima ili helikopterima koji nastoje sakriti svoje letačke atribute (krila, rotore) kada slete na zemlju, kako bi na cesti mogli glumiti automobile.

terrafugia_tf-x

Za razliku od njih TF-X posjeduje prilično kratka krila i "transformirajuće" motore koji pri uzlijetanju stoje vertikalno, a potom se u zraku okreću u horizontalni položaj, ta pretvaraju vozilo u zrakoplov. Zahvaljujući tome, TF-X neće trebati pistu za uzlijetanje, već ćete ga moći podignuti u zrak s bilo kojeg parkinga. Ovaj sustav pomalo podsjeća na borbene zrakoplove s vertikalnim uzlijetanjem, s tom razlikom što TF-X koristi električne motore od 300 konja, te se nakon slijetanja, krila prilično dobro skrivaju u trupu, pa bi se moglo reći da se doista pretvara u auto koji ne zauzima više prostora u garaži ili na parkingu od nekog monovolumena. Sve to možete vidjeti u ovom videu. 

Autori tvrde da će vozilo letjeti brzinom od 322 km/h, te će imati domet od 805 km.

Pored svega toga, ovaj bi leteći auto trebao koristiti poluautonomni sustav vožnje/leta, pa ćete njegovom računalu zadati destinaciju, a on će vas tamo dovesti uz minimalnu potrebu za ručnim upravljanjem.

Mada sve ovo djeluje kao znanstvena fantastika, posebice električni motor takvih performansi i kratka krila koja baš ne izgledaju uvjerljivo, autori kažu da su već dogovorili testiranja smanjenog modela u laboratorijima Sveučilišta MIT, a najveća im je referenca što već imaju jedan leteći auto na tržištu.

Izvor: Terrafugia

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam