Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Stepenice s regeneracijom energije
Članak
Objavljeno: 14.07.2017. 10:58

Georgia Tech 

VIDEO: Stepenice s regeneracijom energije

Znanstvenici predstavili stepenice koje nisu pokretne ali uvelike olakšavaju uspinjanje i silaženje.

VIDEO: Stepenice s regeneracijom energije

Penjanje uz stepenice nitko previše ne voli, no većini ljudi ne predstavlja neki veliki napor. Kada se radi starijim, bolesnim i invalidnim osobama stvar je uvelike drukčija, jer stepenice njima mogu predstavljati pravu noćnu moru. Znanstvenici sveučilišta Georgia Tech i Emory iz tog su razloga okupili inženjere mehanike, stručnjake biomedicine i računalne znanstvenike kako bi proizveli mehaničke stepenice koje će olakšati uspinjanje i silaženje osobama s ograničenom mobilnošću.

Stepenice s regeneracijom energije

Tako su nastale "Assistive Stairs" stepenice koje koriste mehaniku i sustav opruga kako bi regenerirale energiju, odnosno reducirale napor potreban za njihovo savladavanje.

Kada silazite s ovih stepenica one će apsorbirati vaš korak i pohraniti oko 26 posto energije koja se potom pohranjuje za potrebe uspinjanja, čime će vam za 37 posto olakšati koračanje kao što možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici kažu da se ove stepenice mogu postaviti kao trajno ili privremeno rješenje u domove slabije pokretnih osoba ili specijalizirane ustanove poput staračkih domova i bolnica, no vjeruju da bi ih mogli unaprijediti do te mjere da u potpunosti zamijene pokretne stepenice pa čak i dizala.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam