Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Star Wars hologrami u vašem telefonu
Članak
Objavljeno: 06.01.2014. 13:33

Leia Display System 

VIDEO: Star Wars hologrami u vašem telefonu

Uskoro ćete moći telefonirati gledajući hologram vašeg sugovornika.

VIDEO: Star Wars hologrami u vašem telefonu

Poljska tvrtka Leia Display System nosi ime po princezi iz popularnog Star Wars serijala. Vjerojatno slutite da je razlog tome što se čitava njihova djelatnost veže uz holograme.

Nakon što su već proizveli sustave za projiciranje velikih i holograma srednje veličine, inženjeri i znanstvenici ih žele dovesti na naše pametne telefone.

Mada ga još nisu spremni pokazati u javnosti, poljski stručnjaci tvrde kako će tijekom iduće godine već imati prvi prototip takvog sustava.

To će funkcionirati na taj način da osoba koja poziva sjedne ispred posebne kamere koja posjeduje dva objektiva i mikrofon. Objektivi će potom stvoriti 3D sliku koja će se poslati preko Interneta sugovorniku koji će primati poziv, a njegov će ju telefon proslijediti ka projektoru koji će ju projicirati u prostor, odnosno na uređaj koji stvara "platno" koje se sastoji od gotovo nevidljive vodene pare.

Holografski lik će se u realnom vremenu moći kretati, pričati i slušati razgovor kao da se nalazi u prostoriji sa sugovornikom, dakle slično kao što se princeza Leia pojavila ispred Obi van Kenobija kada mu je R2D2 emitirao poruku.

Mada će sustav uskoro biti funkcionalan, da bi se našao na tržištu trebat će ga znatno smanjiti, kako bi se prema riječima poljskih inženjera, "mogao uklopiti u stolić za kavu u dnevnoj sobi".

Šef tvrtke Marcin Panek vjeruje kako bi potpuno funkcionalan sustav za obavljanje holografskih razgovora i konferencija, na koji će svatko moći spojiti svoj pametni telefon, biti spreman za prodaju unutar idućih pet godina.

Panek dodaje kako to nije sve, jer brzi razvoj ove tehnologije omogućuje da možemo biti sigurni kako ćemo kroz idućih 10 godina u svojim sobama moći gledati hologramske nogometne utakmice i koncerte, te hologramski tulumariti s prijateljima iz čitavog svijeta. 

Izvor: LDS

 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam