Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Roboti i 3D printeri grade dizajnersku kuću
Članak
Objavljeno: 06.07.2017. 13:03

DFAB HOUSE 

VIDEO: Roboti i 3D printeri grade dizajnersku kuću

Profesori ETH Zuricha u suradnji s partnerima iz poslovnog sektora grade atraktivnu trokatnicu pomoću robota i 3D printera.

VIDEO: Roboti i 3D printeri grade dizajnersku kuću

Na gradilištu švicarskog Saveznog instituta za znanost i tehnologiju materijala (EMPA) i Eawag  NEST u Dübendorfu, osam profesora sveučilišta ETH Zurich u suradnji s poslovnim partnerima grade zgradu na 3 kata pod nazivom DFAB HOUSE.

Ovo je prva zgrada na svijetu koja će biti dizajnirana, planirana i izgrađena većim dijelom korištenjem digitalnih procesa, a izraditi će ju roboti i 3D printeri pod budnim okom arhitekata, robotičara, materijalnih znanstvenika, strukturalnih inženjera i stručnjaka za održivi razvoj sa sveučilišta ETH Zurich.

U procesu gradnje će se prvi puta van laboratorija koristiti neke nove tehnologije, strojevi i procesi te objediniti napredak koji je u posljednjih nekoliko godina postignut u domeni građevinske robotike i izrade struktura 3D printerima, što znači da će autonomna proizvodnja izgraditi čitavu zgradu od temelja do krova.

Za profesore i znanstvenike ETH Zuricha cilj ovog projekta je prije svega istražiti kako digitalna tehnologija može stvoriti održivu i učinkovitu konstrukciju te povećati dizajnerski potencijal. Dovršetak gradnje je planiran za ljeto 2018. godine, što znači da će znanstvenici imati na raspolaganju godinu dana da "u hodu" usavrše sve proizvodne procese, koji će se potom moći reproducirati, što znači da bi se ovom robotskom tehnologijom moglo graditi znatno brže i učinkovitije nego tradicionalnim metodama, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Kada DFAB HOUSE bude dovršen, na svakom katu će imati 200 kvadratnih metara prostora, a služiti će kao stambeni i radni prostor za gostujuće znanstvenike Empae i Eawaga te partnere NEST-a.

Za gradnju će se između ostaloga koristiti Mesh Mold tehnologija koja je 2016. osvojila nagradu Swiss Technology Award, razvijena je od strane interdisciplinarnog tima, koja omogućuje Fabricator robotu izradu mreže koja služi za armiranje betona, ali i kao "šalung", odnosno kalup koji čini osnovnu strukturu zidova. Zahvaljujući toj tehnologij, mreže od debele čelične mreže i specijalne mješavine betona omogućuju da beton ostaje unutar mreže i ne ispada prema van.  

 

Umjetnički prikaz dovršene zgrade

Na gradilištu će se također naći i Smart Dynamic Casting tehnologija koja će se koristiti za izradu fasade korištenjem druge vrste robota, dok će dva gornja kata s individualnim prostorijama zauzeti ETH Zurichov laboratorij Robotic Fabrication Laboratory i tamo koristiti robote koji će biti zaduženi za izradu drvenih građevinskih elemenata.

Profesori vjeruju da će ovo biti veliki iskorak u automatiziranoj gradnji zgrada koje će istovremeno biti funkcionalne, stabilne i lijepe u dizajnerskom smislu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam