Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Prvo lansiranje drona s robota podmornice
Članak
Objavljeno: 05.06.2017. 10:19

Lockheed Martin 

VIDEO: Prvo lansiranje drona s robota podmornice

Autonomni brod prenosi signal autonomnoj podmornici i naređuje joj da u zrak ispali drona.

VIDEO: Prvo lansiranje drona s robota podmornice

Lockheed Martin vjeruje da budućnost ratovanja leži u robotima, pa je tako demonstrirao sustav zapovijedanja i izvršavanja zadaća između robotskih autonomnih sustava koji prenose i izdaju zapovjedi za akciju drugim robotima, što ljudima smanjuje opseg aktivnosti kako bi se mogli posvetiti konkretnim zadaćama koje se trebaju izvršiti.

Iz tog razloga znanstvenici i inženjeri Lockheeda na more su doveli tri robotska stroja koji su međusobno povezani, brod pod nazivom Ocean Aero Submaran, podvodnu robotiziranu podmornicu Marlin i letećeg Vector Hawk drona.

Kako bi demonstrirali sustav autonomije zapovjednog lanca, poslali su signal brodu iz zapovjednog stožera. On je potom u ulozi releja zapovijed proslijedio robotu podmornici koja je u zrak lansirala Vector Hawk drona, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Ovime se željelo demonstrirati funkcioniranje senzorske i računalne opreme te umjetne inteligencije koja uvezuje u jedan sustav tri različita robota s idejom da se smanji potreba za ljudskim operaterima koji se zbog toga mogu posvetiti konkretnim zadaćama poput upravljanja dronom za potrebe nadzora. Zamišljeno je da sustav funkcionira dvosmjerno, odnosno da video koji snima dron prima podmornica koja ga ponovno korištenjem broda kao releja šalje u stožer.

Kao što ste mogli primijetiti, ljudski faktor još nije izbačen iz jednadžbe, što znači da roboti surađuju, ali pod direktnom komandom ljudi. Ideja Lockheed Martina je da se pomoću senzorskih sustava koji djeluju na vodi, u zraku i pod vodom omogući nadzor morskih područja u koja bi bilo preopasno slati plovila, letjelice i podmornice s ljudskim posadama.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam