Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Novi ratni robot dolazi u obliku tune
Članak
Objavljeno: 15.12.2014. 14:44

GhostSwimmer 

VIDEO: Novi ratni robot dolazi u obliku tune

Američka mornarica je testirala bespilotno plovilo koje može glumiti tunu ili morskog psa.

VIDEO: Novi ratni robot dolazi u obliku tune

Robotizirano bespilotno plovilo pod nazivom GhostSwimmer je još jedna inovacija znanstvenog odjela Američke mornarice Rapid Innovation Cell (CRIC), koji razvija projekt pod nazivom Silent NEMO.

Cilj tog projekta je razvoj bespilotnih podvodnih robota koji mogu oponašati životinje iz prirode za potrebe ratne flote SAD-a.

Ovog robota veličine tune, koji nas doduše više podsjeća na manjeg morskog psa, proizvela je tvrtka Boston Engineering, a američka mornarica u svojem priopćenju navodi da je dizajniran sa svrhom prikupljanja podataka okoliša u kojem se nalazi.

141211-N-KE519-162

To znači da su ga opremili senzorima koji stožeru javlja podatke o plimama, strujama, valovima i vremenskim uvjetima, no svima nam je jasno da ga razvijaju i s idejom da jednog dana postane i nešto nalik na vojne leteće droneove, koji su u početku bili dizajnirani za izviđanje, a sada predstavljaju jedno od najopasnijih i najučinkovitijih oružja koje tjera strah u kosti na mnogim područjima u svijetu poput Afganistana i Pakistana.

Za razliku od droneova, GhostSwimmer je izrađen tako da svojim oblikom, ali i načinom plivanja oponaša pravu ribu, a sa svojom dužinom od 1,5 metara i težinom od nešto manje od 50 kg, može djelovati u dubinama između 25 cm i 90 metara.

141211-N-KE519-009

Kao što možete vidjeti u videu dolje, ova "riba" doista podsjeća na pravu, te pliva savijanjem svoje repne peraje, a njezina biomimikrijska svojstva posebno dolaze do izražaja u uvjetima slabije vidljivosti, pa može biti vrlo učinkovit za obavještajno-špijunske misije, kao i za inspekcije korita brodova. Kako bi čim bolje "glumio ribu", GhostSwimmer je opremljen i motorom koji je, kako navode, znatno tiši od propelera plovila iste veličine, a jedna od prednosti mu je i velika autonomija zahvaljujući bateriji dugog trajanja (ne navode koliko dugog). Moglo bi se reći da su podvodni roboti možda i opasniji od letećih, jer zbog otežane komunikacije pod vodom ne mogu koristiti usluge ljudskih operatera, već će većinu vremena provoditi u autonomnom "lovu".  

Ako u ovome možemo vidjeti nešto pozitivno, to je jedino činjenica da će američka vojska sada valjda definitivno odustati od ideje treniranih delfina koji nose eksploziv. 

Izvor: US Navy

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam