Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.12.2017. 09:39

Slaughterbots 

VIDEO: Mikrodronovi ubojice

Ovako bi mogla izgledati budućnost dronova koji sami odlučuju o životu i smrti ljudi.

VIDEO: Mikrodronovi ubojice

Koalicija AI znanstvenika i aktivista za ljudska prava koji su pokrenuli kampanju kojom žele zaustaviti razvoj autonomnih robota ubojica prije nego se pojave, objavili su video koji demonstrira mogućnosti budućih "mikrodronova" dizajniranih za egzekucije.

Stručnjak za umjetnu inteligenciju Stuart Russell video je prezentirao na Konvenciji Ujedinjenih naroda o konvencionalnom oružju u Ženevi u sklopu kampanje "Campaign to Stop KillerRobots".

Russell upozorava da tehnologija opisana u filmu postoji te se temelji na stvarnim činjenicama, pa je vremena da se nešto poduzme sve manje.

Iako je video režiran, moramo priznati da stvara određeni osjećaj jeze, pa vam preporučamo da ga svakako pogledate ovdje.

Ban robota ubojica koji samostalno odlučuju o životu i smrti danas zagovara sve više znanstvenika, a peticiju protiv njihovog razvoja 2015. godine je potpisalo više od 20.000 AI istraživača, znanstvenika i tehnoloških gurua, među kojima se nalaze Elon Musk i Stephen Hawking.    

"The Campaign to Stop Killer Robots ne pokušava usporiti inovacije u umjetnoj inteligenciji i robotici te ne želi zabraniti autonomne sustave u civilnom ili vojnom sektoru. Umjesto toga želimo prevenirati u autonomiji kritičnih funkcija koje robotima omogućuju samostalno odabiranje meta i egzekuciju bez ljudskog upliva kako bi se osiguralo da iza svakog napada stoji upravljanje od strane čovjeka", izjavio je Noel Sharkey iz organizacije International Committee for Robot Arms Control.

Znanstvenici okupljeni oko kampanje smatraju da je tehnologija dronova danas vrlo blizu potpune autonomije, pa se boje da bi male letjelice kakve se mogu vidjeti u videu mogle znatno olakšati uzimanje ljudskih života, osnažiti teroriste, stvoriti globalne nestabilnosti te se okrenuti protiv onih koji bi ih željeli koristiti za "pravedno ratovanje".

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam