Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: McLaren predstavio Formulu 1 budućnosti
Članak
Objavljeno: 03.12.2015. 16:14

McLaren MP4-X 

VIDEO: McLaren predstavio Formulu 1 budućnosti

Između ostalog, koncept novog McLarenovog trkaćeg bolida predviđa i kontrolu mislima.

VIDEO: McLaren predstavio Formulu 1 budućnosti

Ovih dana, dizajneri razvojne grupe u McLarenu predstavili su koncept novog trkaćeg bolida pod nazivom McLaren MP4-X, za koji kažu da je nastao s idejom da kombinira osnovne sastojke F1 filozofije i natjecanja poput brzine, uzbudljivosti i performansi, sa stvarima koje se nalaze u razvoju, te uključuju zatvorene kokpite koji povećavaju sigurnost vozača, te hibridne pogonske sustave, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

"Formula 1 je ultimativni gladijatorski sport, a budućnost kakvu mi vidimo će biti visokotehnološka ogledna vitrina visokih performansi koja će uzbuđivati fanove kao niti jedan drugi sport", izjavio je John Allert, direktor grupe McLaren Technology Group.

M4 X 3

Mada već i sami vizualni izgled Formule 1 budućnosti djeluje dovoljno zanimljivo, McLaren je i "ispod kože" uveo mnoštvo inovacija. Prije svega to je mogućnost dobivanja energije alternativnim izvorima, kao i šasija s mogućnošću promjene oblika koja odgovara na razne aerodinamičke zahtjeve, te je u stanju komunicirati s vozačem u slučaju kvara ili problema.

M4 X 2

Kao što možete vidjeti na slikama, vozač bi u budućnosti trebao biti zatvoren prozirnim poklopcem, o čemu već duže vrijeme govore mnogi vozači, obzirom da bi to trebalo donijeti novu dozu sigurnosti i otkloniti tragične nesreće koje su izazvane upravo otvorenim kokpitom.

Pored toga, jedna od zanimljivih ideja McLarenovih stručnjaka je u tome da vozač određenim sustavima automobila upravlja svojim mislima pomoću mozak-mašina sučelja, kako bi ruke u potpunosti mogao osloboditi za držanje upravljača.

M4 X 4

Koncept također uključuje i aktivni sustav protoka zraka Active Flow Control, koji se može isključiti na ravnom i potom uključiti u zavojima, čime bi vozilu pružio njihovo lakše savladavanje pri većim brzinama.

Među drugim novostima se nalaze HUD ekran i pametno vozačko odijelo koje može otkriti kakvo je stanje vozača nakon sudara, zahvaljujući ugrađenim senzorima.

Više detalja o McLarenu MP4-X potražite na poveznici izvora ovog članka. 

Izvor: McLaren

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam