Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Električni Porsche kreće u proizvodnju
Članak
Objavljeno: 07.12.2015. 15:04

Porsche Mission E 

VIDEO: Električni Porsche kreće u proizvodnju

U razvoj proizvodnje Mission E automobila Porsche će uložiti milijardu eura, te stvoriti 1000 novih radnih mjesta.

VIDEO: Električni Porsche kreće u proizvodnju

Kada je u rujnu ove godine, Porsche na sajmu automobila Frankfurt International Motor Show (IAA), predstavio koncept svojeg električnog Mission E automobila, čiji promo video možete pogledati ovdje, mnogi su smatrali da taj projekt jako dugo ili možda čak nikad neće biti realiziran, no poznati njemački proizvođač automobila to sada demantira.

Tvrtka je naime, ovih dana izdala medijsko priopćenje u kojem navodi da je prvi 100-postotni električni Porshe "na putu". To znači da je projekt dobio zeleno svjetlo od upravnog odbora, da iz faze koncepta krene u realizaciju, pa predsjednik izvršnog odbora dr. Oliver Blume kaže da "Porsche otvara novo poglavlje u povijesti sportskih automobila", te dodaje kako bi se na cestama trebao pojaviti prije isteka ovog desetljeća.

U svojem priopćenju Porschne navodi da će samo u njegovim pogonima u Stuttgart-Zuffenhausenu, proizvodnja električnog vozila stvoriti više od 1.000 novih radnih mjesta, a tijekom nekoliko idućih godina će biti izgrađena nova tvornica i nova lakirnica, dok će postojeća tvornica motora biti proširena produkcijskom linijom za električne motore.

Tvrtka će na svojoj glavnoj lokaciji investirati oko 700 milijuna eura, dok bi se ukupna investicija mogla popesti na milijardu eura.

Porsche Mission E (2)

Nije nam poznato hoće li Porsche u novi automobil uključiti sve što je komunicirao na frankfurtskom sajmu, poput toga da će Mission E imati motor snage od 400 konja (440 kW), da će biti u stanju ubrzati od 0 do stotke za manje od 3,5 s, te imati domet od 500 km. Pored toga pričali su da će koristiti dvije opcije za punjenje baterija, standardnu utičnicu, te indukcijsko bežično punjenje, pa ćete moći puniti auto tako da ćete samo parkirati auto iznad površine za punjenje u svojoj garaži, bez potrebe za bilo kakvim priključivanjem kabela. 

Porsche kaže da će Mission E koristiti punjač od 800 V, koji je dvostruko moćniji od današnjih brzih punjača, pa ćete indukcijskim punjenjem moći napuniti litij-ionski baterijski paket do 80 posto za samo 15 minuta.

Među drugim zanimljivim značajkama, Porsche je u Frankfurtu naveo sustav pametnog sučelja komandne ploče, koji prati oči vozača, gestualne kontrole, te pametne aplikacije za navigaciju, dijagnostiku, komunikaciju i druge stvari, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tijelo vozila će biti izrađeno u kombinaciji aluminija, čelika, te polimera s ugljičnim vlaknima, a prednji kotači od 21,5 i stražnji od 22 inča, čitavi će biti izrađeni od ugljičnih vlakana.

U svakom slučaju, Tesla Motors bi uskoro mogao dobiti još jednog opakog konkurenta, no puno toga će ovisiti i o cijeni vozila, a kada je Porsche u pitanju, sigurni smo njegov električni auto neće biti "ekonomska klasa". 

Izvor: Porsche

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam