Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Dva dodatna robotska prsta
Članak
Objavljeno: 18.07.2014. 14:06

MIT 

VIDEO: Dva dodatna robotska prsta

Dodatni prsti se sinkroniziraju s rukom korisnika, te omogućuju naprednije izvođenje raznih zadaća.

VIDEO: Dva dodatna robotska prsta

Vjerujemo da ste se više puta u životu našli u situaciji kada ste otkrili da vam "nedostaje" jedna ruka ili poneki prst, kako biste neku banalnu radnju mogli obaviti bez pomoći sa strane.

Znanstvenici MIT-a smatraju da je došlo vrijeme unaprijediti evoluciju koja je ljudima dala 5 prstiju, a to ne žele postići genetskim inženjeringom, već robotskom ekstenzijom koja će nam pružiti dva dodatna funkcionalna prsta.

Ovi prsti koriste senzore spojene na ljudsku ruku kako bi mjerili poziciju korisnikovih prstiju, a algoritam sinkronizira rad robotskih prstiju s pokretima prstiju prave ruke.

Ako vam se dva dodatna robotska prsta ne čine posebno korisnim dostignućem, u ovom videu dolje postdiplomka MIT-a Faye Wu demonstrira neke od praktičnih radnji koje se mogu obavljati uz njihovu pomoć.

Profesor Frank Asada koji vodi ovo istraživanje, kaže kako se upravljanje robotskim prstima obavlja na intuitivan i prirodan način, što znači da ne trebate upravljati robotom, već jednostavno pokretati svoje prste na prirodan način, a robotski će sami reagirati i pomagati vašoj ruci.

Tijekom daljeg istraživanja znanstvenici će nastojati unaprijediti algoritam koji upravlja robotskim prstima, te ih učiniti manje nezgrapnim, kako bi jednog dana doista postali "prirodna ekstenzija" našim nesavršenim šapama. "Veličinu robotskih prsti ćemo smanjiti na jednu trećinu, te ih učiniti znatno savitljivijim", navodi Asada.

Dakako, robotski prsti bi mogli poslužiti i kao ortopedsko pomagalo osobama s raznim oblicima invaliditeta, a raznim vrstama zanatlija ovo bi moglo donijeti znatno veću produktivnost. 

Izvor: MIT

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam