Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Britanska policija testira najbrže prepoznavanje lica
Članak
Objavljeno: 16.07.2014. 15:28

NeoFace 

VIDEO: Britanska policija testira najbrže prepoznavanje lica

Novi policijski softver za prepoznavanje lica će nam oduzeti još jedan djelić privatnosti.

VIDEO: Britanska policija testira najbrže prepoznavanje lica

U velikoj Britaniji postoji oko 6 milijuna nadzornih kamera, što ovu zemlju čini jednom od onih koje su najviše pod okom državnog aparata Velikog brata. Kada se tome doda baza od 90 tisuća lica koliko ih se nalazi u digitalnoj kartoteci tamošnje policije, jasno je da se tamo teško možete provući ispod radara gdje god se nalazili.

Policijski nadzor Ujedinjenog Kraljevstva sada će biti obogaćen novim softverom za prepoznavanje lica tvrtke NEC, pod nazivom NeoFace, kojim se javno pohvalila policija Leicestershirea, koja ga je upravo započela testirati.

Usporedba s licima iz baze

Kada NeoFace izvrši prepoznavanje i otkrije da je vaša faca na listi državnih neprijatelja, obližnji policajci će putem aplikacije biti alarmirani na svoj pametni telefon, nakon čega vas mogu uhititi ili izrešetati (prema raspoloženju). 

Snaga ovog softvera je u tome što je u stanju sa slike nadzornih kamera u realnom vremenu automatski vršiti provjere više lica odjednom, te ih uspoređivati s bazom kriminalaca, terorista i drugih po režim opasnih osoba, a sve to njegov algoritam radi velikom brzinom, odnosno kako tvrde, brže od bilo kojeg drugog softvera tog tipa na svijetu.

Nakon što u samo nekoliko sekundi može procesirati sliku s nadzorne kamere i usporediti ju s čitavom bazom, NeoFace može alarmirati policajce koji se nalaze u blizini osumnjičenog i prikazati im sumnjivca pomoću aplikacije za pametni telefon, uz podatke o djelima za koja je osumnjičen, te lokaciji i smjeru kretanja.

Osim u Velikoj Britaniji, NeoFace testira i policija SAD-a u Chicagu, koja koristi znatno veću bazu lica od čak 4,5 milijuna sumnjivih faca.

Prema postojećim zakonima, britanska policija snimke NeoFace softvera ne smije koristiti kao dokazni materijal na sudu, no vjerujemo kako to najmanje zabrinjava sve koji u njemu vide veću štetu zbog narušavanja privatnosti u odnosu na korist koju može donijeti u borbi protiv kriminala i terorizma.

Također se trebamo zapitati može li nam netko garantirati da je ovaj softver dovoljno pouzdan da našu njušku nikada ne zamijeni s facom nekog ubojice, pa nas murija napuca olovom "prije nego zec dokaže da nije medvjed pa ostane bez...".  

Izvor: Leicestershire Police

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam