Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: 3D printer upravljan zvučnim valovima i kapima vode
Članak
Objavljeno: 25.09.2013. 15:52

Peachy Printer 

VIDEO: 3D printer upravljan zvučnim valovima i kapima vode

Tehničko objašnjenje o funkcioniranju ovog uređaja fantastično je kao i njegova cijena od samo 100 dolara.

VIDEO: 3D printer upravljan zvučnim valovima i kapima vode

Na Kickstarteru se nalazi projekt Peachy Printer, čiji autori koji dolaze iz kanadske tvrtke Rinnovated Design, sustavom crowdsourcinga na tržište žele dovesti najjeftiniji 3D printer na svijetu koji će koštati između 100 i 130 dolara (564 do 733 kn), a pored toga može raditi i kao 3D skener ukoliko posjedujete video ili web kameru.

No podjednako zanimljiva (ako ne i više) od njegove cijene je tehnologija koja omogućuje rad Peachy Printera, za koji kažu da je fotolitografski printer.

Naime, ta tehnologija uključuje softver koji podatke o 3D modelu iz Blender programa za 3D modeliranje i animaciju, pretvara u zvučne valove. Potom se audio datoteka "svira" prema printeru kroz kabel spojen na priključak za slušalice na vašem računalu. Taj zvučni val potom upravlja s dva elektromagnetska ogledala, a što je zvuk jači, viša je voltaža, pa se ogledalo shodno tome više pomiče.

Uloga ogledala je reflektiranje i upravljanje laserskom zrakom. Na taj način zvučni valovi koji upravljaju ogledalima omogućuju laserskoj zraci iscrtavanje oblika objekta po X i Y osi.

Što se tiče Z osi, to funkcionira još luđe. Naime, slana voda iz gornjeg kontejnera se cijedi kroz kapaljku, a količinom tog kapanja se upravlja ventilom. Svaka kap koja izađe iz spremnika prolazi kroz dvije kontaktne točke stvarajući električnu vezu koja je detektirana preko mikrofonskog priključka vašeg računala.

Kapi nastavljaju padati na dno kontejnera, što rezultira uzdizanje sloja smole. Softver sluša mikrofonsku razinu, preračunava svaku kap koja pada i shodno tome upravlja Z-razinom smole, a taj proces se nastavlja sve dok printanje nije dovršeno.

Iskreno rečeno, nismo sigurni da smo vam najbolje objasnili kako ova tehnologija funkcionira, pa vam svakako preporučamo da pogledate video dolje, koji će vam barem malo približiti ovu podjednako ludu i genijalnu ideju.

Ako mislite da je ovaj projekt mačak u vreći koji je više zafrkancija nego stvarnost, samo ćemo vam reći da je na Kickstarteru za njegov razvoj traženo 50.000 kanadskih dolara, a 25 dana prije isteka roka za crowdsourcing, prikupljeno je već 394.954 dolara.    

Izvor: Kickstarter

VIDEO: Kako radi Peachy Printer

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam