Nalazite se
  • Pop Tech
  • The Bunker: Najsigurniji data centar na svijetu
Članak
Objavljeno: 19.04.2012. 10:47

Podzemni serveri 

The Bunker: Najsigurniji data centar na svijetu

U britanskom podzemnom data centru vaši će podaci preživjeti nuklearni rat.

The Bunker: Najsigurniji data centar na svijetu

Ako vas brine sigurnost vaših podataka koje držite na nekom lokalnom ili web serveru, osim adekvatne zaštite protiv hakerskih upada, trebali biste osigurati i same servere od fizičkih oštećenja.

U Velikoj Britaniji postoji podzemno postrojenje pod jednostavnim nazivom The Bunker, u kojem će vam istoimena tvrtka ponuditi zaštitu podataka na najvećoj mogućoj sigurnosnoj razini.

Ovaj data centar nastao je u prostorima bunkera izrađenog u vrijeme hladnog rata, čija svrha je bila zaštititi vojno radarsko postrojenje za osmatranje britanskog neba u slučaju nuklearnog rata.

Paul Lightfoot, jedan od bivših djelatnika RAF-a (britanskog ratnog zrakoplovstva), koji je neko vrijeme radio u originalnom bunkeru, nakon uklanjanja radarske opreme i zatvaranja kompleksa, odlučio ga je uz pomoć partnera kupiti i pretvoriti u javni data centar, u koji svatko može postaviti (kolocirati) svoj server, ili koristiti usluge njihovih.

bunker-ulaz

Ovaj kompleks se sastoji od "logora" osiguranog naoružanim čuvarima, psima, nadzornim sustavom kamera, infracrvenih, laserskih i detektora kretnji, vanjskog dijela bunkera u kojem se nalazi čuvani ulaz kojeg štite metalna vrata debljine pola metra, podzemnog data centra na dubini od 25 metara ispod zemlje, ojačanog armiranim zidovima debljine 3 metra, te servisnog dijela na dubini od 33 metra, gdje se nalaze pogonski i baterijski sustavi, te postrojenja za smještaj i održavanje života za desetak zaposlenika koji u njemu rade 24 sata dnevno u smjenama.

Ovaj data centar je u stanju preživjeti nuklearni rat, biološki i kemijski napad, solarne baklje i razne prirodne katastrofe, a u slučaju da naša civilizacija ili nadzemna infrastruktura budu u potpunosti uništene, kompletno postrojenje može autonomno raditi bez potrebe za vanjskim izvorima energije i drugih resursa puna tri mjeseca.

Kada su pokretali ovaj projekt, Lightfoot i njegovi partneri nisu ni slutili da će njihov podzemni data centar privući veliki broj klijenata, no kako je do toga došlo, otvoreno je još jedno postrojenje na drugoj lokaciji, a postoji mogućnost da će se njihov biznis širiti i na druge velike bunkere iz vremena hladnog rata.

bunker-25-ispod-zemlje

Lightfoot ima obavezu čuvati tajnost identiteta svojih klijenata, pa nismo saznali koristi li tko od "velikih igrača" njegove usluge, a usluge koje se nude se protežu na kolokaciju servera, iznajmljivanje prostora za pohranu podataka, korištenje usluga u oblaku i backup podataka s drugih servera.

O cijenama tih usluga također ne govore nište, jer za svakog klijenta posebno dogovaraju vrstu i cijenu usluge, no ukoliko vas zanima kako svoje povjerljive podatke zaštititi i sačuvati za postnuklearnu eru, posjetite njihovu službenu stranicu www.thebunker.net pa ih kontaktirajte.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam