Nalazite se
  • Pop Tech
  • Qualcomm ugradio DAC na USB-C slušalice
Članak
Objavljeno: 10.12.2017. 12:46

Mogu li uskoro DAC-ovi postati svakodnevica? 

USB-C DAC iz Qualcomma: AQT1000

Qualcomm ugradio DAC na USB-C slušalice

Qualcomm ugradio DAC na USB-C slušalice

Snapdragon procesori koji pokreću većinu high-end smartphonea će vam vjerojatno prvo pasti na pamet kada se spomene ime Qualcomm. Ali, ta tvrtka se ne bavi samo procesorima i modemima, već su u svoj radni opus stavili i prvi USB-C Hi-Fi DAC (digital-to-analog converter).

Dakle, vaša glazbena digitalna kolekcija na računalu, tabletu ili mobilnom uređaju zapravo je skup nula i jedinica. Sasvim je u redu i uhu primamljivo, primjerice, u 320K bps MP3 formatu slušati glazbu na nekom uređaju s kvalitetnijim slušalicama. Kako bi se kvaliteta zvuka s uređaja više pilagodila kvalitetnijim slušalicama i/ili zvučnicima, a na kraju i vašim ušima, ljudi sve više pribjegavaju kupnji DAC-a. On služi mijenjanju tog skupa nula i jedinica u analogni signal. Analogni signal zapravo je konstantna promjena napona u kojem amplituda signala može imati bilo koju vrijednost, za razliku od digitalnog. 

do-i-need-a-dac-sample-rate

Što se samog Qualcommovog DAC-a pod nazivom AQT1000 tiče, bit će dostupan samo proizvođačima slušalica 2018. te se ne zna hoće li biti dostupan širokoj publici. Radi se o prenamijenjenom WCD9341 Aqstic audio codecu (DAC + pojačalo), a podržavat će formate do 384KHz u 32 bita. Uz to, najavljena osjetljivost trebala bi iznositi 123 dB. Podržavat će i DSD (Direct Stream Digital), audio signal visoke rezolucije koji umjesto velike količine bitova u signalu koristi jedan. Umjesto da samplira informaciju nekoliko tisuća puta u sekundi, ovaj jedan bit sampliran je 2.8 milijuna puta u sekundi kako bi dobio audio signal. 

Iako ovo još nije potpuno završen uređaj za masovno korištenje, vrlo je domišljat dodatak Qualcommovom Aqstic Hi-Fi segmentu. USB-C sve više ćemo viđati na mobilnim uređajima, a ovaj DAC ugrađen direktno na slušalice mogao bi biti nova prekretnica u prijenosnom Hi-Fi-u.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam