Nalazite se
  • Pop Tech
  • Prvi sat s automatskim GPS podešavanjem
Članak
Objavljeno: 16.09.2012. 12:02

Seiko Astron 

Prvi sat s automatskim GPS podešavanjem

Seiko Astron je prvi ručni sat koji se može automatski podešavati s bilo kojeg mjesta na Zemlji. 

Prvi sat s automatskim GPS podešavanjem

Čak i najbolji satovi koji se sinkroniziraju s atomskim satom nisu efikasni bilo gdje. Oni sadrže radio koji hvata signal tornjeva spojenih na atomske satove širom svijeta, no njihov domet je oko 2.414 km, što ostavlja velika područja (uključujući Južnu Ameriku i Kanadu) nepokrivena signalom.

Seiko Astron je prvi ručni sat koji koristi GPS, stoga se može automatski podešavati bilo gdje na našem planetu.

Inženjeri Seika spojili su elektronički oscilator kojeg regulira kvarcni kristal na tiskanu pločicu koja sadrži procesor i GPS radio. Procesor su programirali sa svjetskom mapom podijeljenom na milijun četvornih kvadranata, a svaki je povezan s 39 vremenskih zona.

Jednom dnevno se uključuje GPS radio i spaja na 4 ili više satelita koji orbitiraju oko Zemlje i pronalaze njegovu točnu lokaciju, a procesor potom ustanovi o kojoj se vremenskoj zoni radi i shodno tome podešava datum i vrijeme. Astronu je potrebno 30 sekundi za sinkronizaciju, za razliku od atomskih satova kojima treba oko dvije minute.

Sat se napaja litijum-ionskom baterijom a puni preko matrice od 7 solarnih ćelija koje se nalaze u njegovom "licu", što omogućuje da nikada nećete ostati lišeni točnog vremena ili doći u situaciju da sat prestane raditi.

Cijena ovog hi-tec gadgeta je u skladu s njegovom visokom tehnologijom i ugledom tvrtke Seiko, pa ćete za njega morati platiti 2.300 dolara.

Vezani sadržaji
Ključne riječi GPS sinkronizacija Seiko Astron sat
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam