Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.01.2012. 11:08

CES 2012. 

Pametni Mercedesi

Mercedes-Benz je na CES sajmu predstavio svoje nove tehnologije vezane uz upravljanje vozilima i interaktivna korisnička sučelja.

Pametni Mercedesi

Koncepti @yourCOMAND, DICE, COMAND Online, FrontBass i car2go, koje je Mercedes-Benz prikazao na sajmu potrošačke elektronike prošli tjedan u LAs Vegasu, doista su zanimljivi i jedva čekamo dan kada ćemo ih moći vidjeti na našim ulicama.

CES_2

 

@yourCOMAND strategija

@yourCOMAND je koncept ideje da automobil postaje pokretni komunikacijski centar, omogućavajući vozaču i putnicima pristup svim modernim medijima i uslugama u bilo koje vrijeme.

Odmak od uobičajenog tradicionalnog pristupa razvoju vozila, s jedne se strane postiže integracijom pametnih telefona, a s druge primjenom rješenja zasnovanog na „oblaku“. Mercedes-Benzovi kupci će stoga uvijek imati pristup najnovijim aplikacijama za povezivanje u svojim automobilima.

DICE

Konceptom "DICE" (Dynamic & Intuitive Control Experience) Mercedes-Benz predstavlja viziju svojeg interaktivnog i intuitivnog iskustva u automobilima budućnosti.
Cijelo vjetrobransko staklo postaje display prikazujući digitalne informacije o okolini, točkama vozačeva interesa, prijateljima, pješacima, te drugim vozilima.

Kombinacijom takve proširene stvarnosti i kontrole prirodnih pokreta, Mercedes-Benz stvara potpuno nov oblik komunikacije između vozača i njegove okoline.

Vozila koja se približavaju raskrižju virtualno će se preklopiti na vjetrobranskom staklu kako bi se izbjegle eventualno opasne situacije.

CES_5

car2go

Kako bi se pojednostavnila potraga za parkirališnim mjestom, koncepti mobilnosti poput sustava car2go, ili mrežne informacije, mogu služiti za identifikaciju mjesta koja će se uskoro osloboditi.

Takva su mjesta virtualno prikazana na vjetrobranskom staklu u stvarnom okruženju. U ovome vidimo vrlo praktičnu primjenu, koja će do izraza doći u pretrpanim središtima gradova poput Zagreba ili Rijeke, u kojima je potraga za parkirališnim mjestima postala gotovo nemoguća misija.

Pored toga ovaj sustav omogućuje korisnicima pronalazak vozila u bilo kojem trenutku.

Vozila se mogu locirati putem Interneta, jednostavno unajmiti, mogu se koristiti neograničeno vrijeme, a nakon toga parkirati na bilo kojem javnom parkiralištu unutar grada.

Sustav car2go već je u primjeni u sedam gradova diljem svijeta, a predviđen je i drugdje. U Sjevernoj Americi car2go pruža svoje usluge u Austinu, kanadskom Vancouveru te Kaliforniji.

COMAND Online

Siguran i jednostavan pristup Internetu u automobilu, Mercedes-Benz već danas nudi u mnogim modelima autopmobila. Multimedijski sustav COMAND Online predstavljen je već prošle godine u Europi, a nudi nove funkcije poput Mercedes-Benzovih aplikacija, primjerice Google Local Search, uključujući Google Street View, Panoramio, te Facebook.

CES_1

FrontBass

Mercedes-Benz je predstavio i novi sustav FrontBass koji u potpunosti mijenja reprodukciju bas zvukova u automobilu, a posebno u otvorenim roadsterima. Jedinstven sustav FrontBass, koji je premijerno prikazan u novom SL-u na CES-u u Las Vegasu, koristi se šupljom strukturom aluminijske karoserije prednjeg dijela prostora za noge kao rezonantnim prostorom za niskotonske zvučnike.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam