Nalazite se
  • Pop Tech
  • Novi keramički materijal za hipersonične zrakoplove
Članak
Objavljeno: 09.07.2017. 11:35

University of Manchester 

Novi keramički materijal za hipersonične zrakoplove

Materijal može izdržati toplinu do 3.000 stupnjeva celzijevih, a koristiti će se u hipersoničnim letjelicama.

Novi keramički materijal za hipersonične zrakoplove

Mnogi stručnjaci se slažu da su hipersonične letjelice koje će letjeti brzinama većim od Mach 5 (6.125 km/h) sljedeća faza zrakoplovstva, pa ćemo od Zagreba do New Yorka putovati tek par sati, čime će nam se svijet još više smanjiti. Jedan od problema s ovakvim brzinama je u tome što bi se zrakoplov pri toj brzini na visini od 18.000 metara mogao zagrijati između 2 i 3 tisuće stupnjeva celzijevih, pa ga je potrebno zaštiti kvalitetnim toplinskim štitom koji neće utjecati na težinu i performanse.

Znanstvenici Sveučilišta u Manchesteru u suradnji s kolegama s kineskog sveučilišta Central South University, vjeruju da su pronašli zaštitni pokrov od keramičkog materijala koji će čuvati zrakoplove od pregrijavanja, u čijem sastavu se nalaze cirkonij, titan, boron i ugljik.

Tijekom njihovih intenzivnih testova pokazalo se da je ovaj keramički pokrov otporniji na visoke temperature od svih postojećih, a osim primjene u budućem hipersoničnom putničkom zrakoplovstvu, svoje bi mjesto mogao naći u svemirskim letjelicama, kao i u letjelicama koje će voditi turiste do ruba svemira. Dakako od njega će posebne koristi imati i vojno zrakoplovstvo.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam