Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.07.2011. 16:19

Rođendan 

GSM slavi 20. rođendan

Prije 20 godina obavljen je prvi poziv u komercijalnoj mreži mobilne telefonije zasnovanoj na tehnologiji GSM.

GSM slavi 20. rođendan

Prije 20 godina obavljen je prvi poziv u komercijalnoj mreži mobilne telefonije zasnovanoj na tehnologiji GSM. Telefonski poziv su obavili tadašnji predsjednik finske vlade Harri Holkeri i dogradonačelnica Tamperea Kaarina Suonio, a trajao je 3 minute i 50 sekundi.

Mrežu u kojoj je obavljen spomenuti poziv izgradile su tvrtke Telenokia i Siemens Networks, koji su se kasnije udružili u tvrtku Nokia Siemens Networks. Operater mreže je bila finska tvrtka Radiolinia, koja danas radi pod imenom Elisa.

 prvi telefonski GSM poziv obavio je predsjednik finske vlade Harri Holkeri 

Sve od uspostave spomenute mreže broj korisnika mobilne telefonije na bazi standarda GSM brzo je rastao. 2001. godine na svijetu je bilo 500 milijuna korisnika GSM-tehnologije, a 2011. 4,4 milijarde.

GSM je i dalje kratica tehnologije - Global System for Mobile Communications tj. izvorno Groupe Special Mobile, koja je kao europski standard za digitalnu mobilnu telefoniju prihvaćena 1987. godine.

Dolazak GSM-a je značio prelazak iz analogne u digitalnu tj. iz prve u drugu generaciju mobilne telefonije. Potom su GSM nadogradili tehnologijom EDGE, slijedila je treća generacija na čelu s tehnologijom UMTS, a danas se već uvodi prva komercijalna mreža četvrte generacije na temelju tehnologije LTE.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam