Nalazite se
  • Pop Tech
  • FIFA: Nogometaši dobivaju nosive gadgete
Članak
Objavljeno: 16.10.2015. 11:05

Pametni nogomet 

FIFA: Nogometaši dobivaju nosive gadgete

FIFA traži uvođenje standarda za nosive gadgete koje će svi igrači nositi na utakmicama.

FIFA: Nogometaši dobivaju nosive gadgete

U posljednje vrijeme FIFA ima velikih problema s korupcijskim skandalima, koji su dobro protresli sami vrh svjetske nogometne organizacije, pa svako malo čitamo o novim istragama vezanim uz visoke dužnosnike koji bi mladima trebali predstavljati uzor poštenja i fair playa.

No kako ne biste mislili da je u nogometu sve tako crno i učmalo, svjedoči medijsko priopćenje u kojem FIFA navodi da u suradnji s organizacijom IFAB (International Association Football Board), koja je zadužena za pravila nogometne igre, razvija globalni standard za EPTS (electronic performance and tracking systems), odnosno elektronske sustave koji uključuju nosive gadgete i tehnologije kamera.

Stoga će FIFA i IFAB idući mjesec održati konferenciju na kojoj će tvrtke koje posjeduju tehnologije koje spadaju u EPTS, prezentirati svoje sustave, te se uključiti u diskusiju u procedurama testiranja i preventivnim medicinskim benefitima koje donose.

2710506_full-lnd

To bi trebalo značiti da FIFA želi uvesti standard po kojem bi svi profesionalni timovi trebali koristiti iste "data-tracking" tehnologije praćenja fitness aktivnosti i vitalnih znakova. Drugim riječima, standardiziranje nosivih gadgeta bi trebalo dovesti do toga da se ta tehnologija nađe na utakmicama u službenim natjecanjima, poput svjetskih nogometnih prvenstava, te da bude dostupna u čitavom nogometnom svijetu.

Valja naglasiti da se takvi sustavi već koriste u treninzima mnogih sportaša, pa tako recimo američki nogometni klub Seattle Sounders, koristi sustave Catapulta i Omegawava, što omogućuje praćenje raznih vitalnih i fitness elemenata igrača, poput izdržljivosti, "outputa" energije, prehrane, uzoraka spavanja i razina umora.

Glavna stvar koju će ovi gadgeti morati zadovoljiti će biti da donesu zdravstvenu korist i da ne predstavljaju opasnost po igrače. Vjerujemo da bi i gledateljima na TV-u bilo zanimljivo kada bi tijekom utakmica vidjeli kome srce doista kuca za reprezentaciju. 

Izvor: FIFA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam