Nalazite se
  • Pop Tech
  • Dvostrana wireless veza bez usporavanja brzine prijenosa
Članak
Objavljeno: 17.02.2011. 11:53

Duplo brži wireless

Studenti sa Stanforda izumili wireless primiporedajnik koji može simultano vršiti prijem i predaju puno efikasnije od današnje tehnologije

Današnja radio tehnologija još uvijek je na razini iz doba Tesle i Marconija. Nakon što u ručnu radiostanivu nešto kažete boično završite s "prijem!", kako bi vaš sugovornik znao kad može početi govoriti. Tehnologija u mobilnim telefonima i bežičnom internetu doduše omogućava istovremenu primopredaju (npr simultano pričanje i slušanje), ali to dovodi do pada jačine signala, kao i do značajnog usporavanja prometa. Stanfordski studenti elektrotehnike Jung Il Choi, Mayank Jain i Kannan Srinivasan potpomognuti svojim profesorima razvili su sustav simultanih radio komunikacija koji taj problem rješava. 

Dvosmjerna wireless tehnologija

Nova wireless tehnologija omogućuje istovremeni prijem i predaju, udvostručujući efikasnost

Današnja radio tehnologija još uvijek je na razini iz doba Tesle i Marconija. Nakon što u ručnu radiostanivu nešto kažete obično završite s "prijem!", kako bi vaš sugovornik znao kad može početi govoriti. Tehnologija u mobilnim telefonima i bežičnom internetu doduše omogućava istovremenu primopredaju (npr simultano pričanje i slušanje), ali to dovodi do pada jačine signala, kao i do značajnog usporavanja prometa. Stanfordski studenti elektrotehnike Jung Il Choi, Mayank Jain i Kannan Srinivasan potpomognuti svojim profesorima razvili su sustav simultanih radio komunikacija koji taj problem rješava.

Kad bežični predajnik šalje radio signal, on je milijun puta jači nego dolazeći signal, što dovodi do pada signala i usporava kominikaciju. Standfrodski studenti  razvili su sustav receivera koji monitorira jačinu izlaznog signala predajnika u odnosu na ulazni, slično kao što naš mozak prati jačinu vlastitog glasa pri živom razgovoru. Mada u domeni klasičnog razgovora preko radio stanica ili mobitela ovo naoko ne djeluje kao neka revolucionarna stvar, jer istovremeno pričanje i slušanje ne donosi neku korist čak ni na tržnicama ili frizerskim salonima, u prijenosu podataka Wi-Fi mrežom korist je ogromna. Naime, računala istovremeno mogu slati i primati pakete podataka s potencijalno dvostrukom efikasnošću u istom vremenskom periodu, a veza vam se nimalo ne usporava. Ovi studenti ovime su si očito već osigurali posao u nekim velikim svjetskim telekomunikacijskim kompanijama, a mi se nadamo kako će ta tehnologija čim prije doći u opću upotrebu.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam