Nalazite se
  • Pop Tech
  • Baiduov autonomni auto prošao testiranje na cesti
Članak
Objavljeno: 10.12.2015. 10:55

Baidu 

Baiduov autonomni auto prošao testiranje na cesti

Vlasnik najveće kineske tražilice smatra da je njegov AI pametniji od Googleovog.

Baiduov autonomni auto prošao testiranje na cesti

Vjerojatno vam je poznato da je Baidu kineski konkurent Google tražilice, koji se sve više trudi da ni po čemu ne zaostaje za svojim uzorom. Stoga nije čudno da je odlučio kopirati Google i u razvoju tehnologije autonomnih automobila.

Baidu kaže da je upravo završio testiranje svojeg autonomnog automobila na "miješanim prometnicama", što znači da ga je isprobavao u vožnji autocestom, ali i na običnim gradskim cestama i to u svim prometnim uvjetima.

Tijekom završnog testa, njegov je autonomni modificirani BMW 3, prešao je rutu od 30 kilometara, vozeći od stožera tvrtke u Pekingu kroz distrikt Haidan, nakon čega je izašao na G7 autocestu, došao do Olimpijskog parka i potom se vratio u stožer u blizini Zhongguancun znanstvenog parka.

Tijekom testa auto je demonstrirao punu autonomiju vožnjom čitavom rutom, te je uspješno provodio sve vozačke akcije, uključujući skretanja u lijeve i desne ulice, U-skretanja, usporavanja pri detektiranju vozila ispred sebe, promjene prometnih trakova, pretjecanje drugih automobila, a pri tome je vozio najvećom brzinom od 100 km/h.

Ovaj projekt vodi Baiduov Institut za Deep Learning, jedan od tri laboratorija Baidu Researcha, a u osnovi sustava se nalazi AutoBrain umjetna inteligencija, koja uključuje HAD mape (highly automated driving), pozicioniranje, detektiranje, te donošenje pametnih odluka tijekom upravljanja.

HAD mape koje je Baidu sam razvio, snimaju 3D podatke prometnica s preciznošću od nekoliko centimetara u vezi pozicioniranja vozila.

Baidu kaže da AutoBrain posjeduje najnapredniju tehnologiju za prepoznavanje objekata i percipiranje okoliša, te može detektirati, prepoznavati i pratiti druga vozila s visokom preciznošću, prepoznavati crte na prometnicama, te precizno procjenjivati daljinu i brzinu.

Baidu očito želi reći da je njegov robot vozač napredniji od Googleovog, pa sada čekamo odgovor iz Mountain Viewa. 

Izvor: Baidu

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam