Nalazite se
  • Pop Tech
  • Američki Star Wars ratni program se vraća
Članak
Objavljeno: 05.12.2015. 11:11

Kill Vehicles 

Američki Star Wars ratni program se vraća

Reaganov program proturaketnog svemirskog štita se vraća pod imenom Kill Vehicles.

Američki Star Wars ratni program se vraća

Krajem razdoblja hladnog rata u 1980-im godinama, predsjednik SAD-a Ronald Reagan, puno je pričao o programu proturaketnog štita pod kolokvijalnim nazivom Star Wars, no obzirom na raspad SSSR-a i nekoliko neuspješnih testova, "zvjezdani ratovi" su ostali ograničeni na kino dvorane.

Kako stvari stoje, tvrtka Raytheon, vojni ugovaratelj američke vojske, uskoro bi mogao u potpunosti oživjeti taj program, pomoću sustava pod nazivom "Exoatmospheric Kill Vehicles", koji će ovih dana ući u drugu fazu razvoja.

Raytheon KW

Taj sustav se sastoji od "lovaca na projektile", malih letjelica koje američka raketa Standard Missile-3 donosi u svemir, nakon čega ih otpušta, kako bi krenuli u potragu za raketom s nuklearnom bojevom glavom i uništili ju na način da se jednostavno zabiju u nju. Raytheon tvrdi da su dosadašnji "Kill Vehicles" svemirski lovci već uspješno izveli 35 presretanja u svemiru, a uskoro će biti redizajnirani u programu pod nazivom  "Redesigned Kill Vehicle".

Raytheon KV 2

Osvježeni program bi trebao iznjedriti novu generaciju robotiziranih svemirskih kamikaza, koji će biti još precizniji, no istovremeno i jeftiniji.

Dakako, da bi se program mogao službeno uključiti u vojni sustav SAD-a i testirati u pravim uvjetima, Raytehonu će trebati dozvola predsjednika Obame i Kongresa, a puno toga će ovisiti i o političkoj situaciji, posebice u vezi odnosa s Rusijom i Kinom, zemalja koje sigurno neće gledati na ovo blagonaklono. Započinje li novi hladni rat? 

Izvor: Raytheon

Vezani sadržaji
Ključne riječi Star Wars
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam