Nalazite se
  • Pop Tech
  • Američka tvrtka mikročipira zaposlenike
Članak
Objavljeno: 25.07.2017. 10:21

Implantati 

Američka tvrtka mikročipira zaposlenike

Zaposlenicima ovaj implantat služi umjesto ključeva i passworda te za kupovanje grickalica i sokova na automatima.

Američka tvrtka mikročipira zaposlenike

Svakim danom možda smo sve bliži distopijskoj budućnosti u kojoj će nas vlade, tvrtke, špijunske agencije i marketinške agencije uhoditi i kontrolirati gdje god se nalazimo pomoću implantata koje ćemo jednog dana svi morati nositi od rođenja do smrti.

Američka tvrtka Three Square Market iz Wisconsina odlučila je napraviti jedan mali korak u tom smjeru, pa je svojim zaposlenicima ponudila mogućnost da im ugradi mikročip implantate, za koje je napisala softver koji omogućuje da otključavaju vrata bez ključeva, logiraju se na računala te kupuju hranu i piće na automatima i u kantini tvrtke bez novca.

Tvrtka naglašava da se implantiranje mikročipova vrši isključivo ako zaposlenik pristane na njega, odnosno kao stvar izbora, a ne obavezna praksa. Mi bismo dodali - zasad.

Three Square Market tvrdi da ovi čipovi osim navedenih značajki nemaju nikakvu drugu ulogu, pa nisu opremljeni GPS-om te se ne mogu koristiti za praćenje zaposlenika, a svi podaci su enkriptirani i ne može im pristupati nitko osim korisnika. Tu bismo opet mogli dodati - zasad.

Sve dok se mikročipiranje ljudima ne nametne kao obaveza poput recimo cijepljenja, ovo nam zasad djeluje samo kao zanimljivost, no mogućnosti koje se otvaraju sigurno će zabrinuti mnoge koji se brinu za građanska prava i slobode. Doduše, ovo nije ništa novo, jer svi koji koristimo pametne telefone i druge gadgete već odavno znamo da nas može uhoditi tko god želi ako se malo potrudi pa nemate razloga biti previše zabrinuti.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam