Nalazite se
  • Pop Tech
  • Adastra: Svemirska jahta predstavljena u Kini
Članak
Objavljeno: 12.04.2012. 14:15

Trimaran 

Adastra: Svemirska jahta predstavljena u Kini

Nakon 5 godina izgradnje, superjahta vrijednosti 15 milijuna dolara zaplovila Bisernom rijekom.

Adastra: Svemirska jahta predstavljena u Kini

Jučer je na svečanoj ceremoniji u Hong Kongu, u vodu Biserne rijeke porinuta Adastra, superjahta koju je punih 5 godina razvijala tvrtka John Shuttleworth Yacht Designs, a gradio kineski brodograditelj McConaghy Boats iz Zhu Ha.

Ovaj fantastični trimaran naručio je honkonški bračni par Anto i Elaine Marden, a za njega su platili punih 15 milijuna dolara. Jahta je dugačka 42,5 metra, širina joj iznosi 16 metara, a težina 52 tone, dok je u stanju postići maksimalnu brzinu od 22,5 čvora.

adastra 1

Potrošnja goriva sva tri motora zajedno (1 Caterpillar C18 1150 hp @ 2300 rpm i 2 Yanmar 110hp @ 3200 rpm), iznosi 90 litara po satu pri brzini od 13 čvorova, te 120 litara na sat pri brzini od 17 čvorova.

Maksimalni domet s punim spremnicima joj iznosi 4.000 nautičkih milja, što je dovoljno za prelazak puta od Velike Britanije do New Yorka bez nadopunjavanja goriva.

Pored vanjskog svemirskog dizajna, zbog kojeg imate osjećaj da će svakog časa poletjeti poput neke letjelice iz Star Treka, jahta u sebi sadrži i luksuzne unutrašnje prostore, koji uključuju salon, spavaće prostore za 9 putnika i 6 članova posade, prostoriju za ručanje, te navigacijsku kabinu u kojoj se nalaze najnapredniji sustavi za upravljanje i navigaciju koji postoje u svijetu, a između ostalog sadrže i sustav za upravljanje iPadom.

adastra2

Superstruktura od koje je izrađena ova jahta sastoji se od ugljičnih vlakana i "saća" od kompozitnog materijala Nomex, a korito od pjene "usendvičenog" stakla i kevlara, dok je unutrašnjost većim dijelom od hrastovine, koja Adastri daje potpuni dojam visokog luksuza.

Voljeli bismo da gospođa i gospodin Marden ovo ljeto dokrstare na Adastri i do Jadrana, kako bismo uživo mogli vidjeti ovo čudo svemirskog brodograditeljstva, a možda i nekom našem škveraninu padne na pamet kakva dobra ideja. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam