Nalazite se
  • Pop Tech
Nogometni stadion - električna centrala
Besplatna struja za nogometaše

Nogometni stadion i električna centrala na obnovljivi izvor energije u jednom

The Philadelphia Eagles, velika momčad američkog nogometa objavila je kako u suradnji s kompanijom Solar Blue kroz 10 mjeseci pušta u pogon energetski sustav na svojem stadionu, koji će biti kombinacija obnovljivih izvora električne energije, vjetrenjača i solarnih panela, te elektrane na kombinaciji prirodnog plina i biodizela.

video
Automat za reciklažu mobitela
50 kuna za Nokiu 3310

ecoATM, automat za reciklažu mobitela s plaćanjem naknade

Koliko ste mobitela do sada promijenili? Možda nekih 4-5 komada, no vjerojatno poznajete dosta ljudi koji su ih primijenili barem desetak. Što napravite sa starim mobitelom kada vam se pokvari, a popravak je neisplativ, ili kad nabavite novi koji je par generacija napredniji od starog, a stari je previše lošem stanju da biste ga prodali ili nekom poklonili? Bacite ga jednostavno u smeće ili ga držite u nekoj ladici s nepotrebnom starudijom? Kompanija ecoATM spoznala je kako se u svijetu sve više gomilaju hrpe takvog smeća koje je nezbrinuto, kao i da korisnici često bacaju stare mobitele jer ih im se uopće neda nositi u servis.

video
Recesijska svemirska kompanija
Jeftino do svemira

MSS će vam omogućiti postavljanje vlastitog mini satelita za samo 570 kuna

Masten Space Systems, privatna svemirska kompanija koja se specijalizirala za vertikalne uzlete i slijetanja, nada se kako će započeti s probnim letovima svojih raketa tijekom ove godine u suradnji s grupom Space Florida u svemirskom centru Cape Canaveral i potom krenuti s jeftinim komercijalnim letovima transporta korisnog tereta u orbitu Zemlje.

video
JetLev, vodeni jetpack u prodaji
Lebdite nad valovima

Vodeni jetpack za 100.000 US dolara

Skijanje na vodi ovo ljeto neće biti "in" mladim managerima na odmoru. Umjesto toga dolazi nova prestižna pošast JetLev. Raymond Li, izumitelj ovog vodenog jetpacka našao je investitore i za nekih sto tisuća američkih dolara prodavat će svoje jetpackove na vodu svima koji to mogu i žele platiti.

Gorivo u nanokuglicama
Nanogorivo

Engleska kompanija izumila sintetsko gorivo na bazi nanokapsula vodika

Britanska tvrtka Cella Energy tvrdi kako je napravila sintetsko gorivo na bazi vodika ukapsulirano u nanokuglice, čime za dobivanje vodika višestruko smanjuju potrebu za energijom koja služi za proizvodnju istog.

Nevidljivost pomoću kristala kalcita
Iz SF-a u stvarnost

Nevidljivost pomoću kristala kalcita

Znanstvenici i studenti s MIT-a i University of Birmingham rade na sustavu nevidljivosti upotrebom takozvanih meta-materijala, u konkretnom slučaju kristala kalcita koji je glavni dio strukture školjke.

Miševima protiv terorizma
Mišje snage sigurnosti

Izraelski miševi otkrivaju eksplozivne tvari

Znastvenici se uvijek trude smanjiti veličinu novih tehnologija. Izraelski znanstvenici koji rade za policiju su tako zaključili da su policijski psi koji traže opasne eksplozivne tvari preveliki, pa su za te zadaće krenuli s treniranjem miševa.

Shuttleovi neće u mirovinu
Shuttleovima produžen radni vijek

Endeavour i Atlantis, posljednja dva operativna Space Shuttlea, umjesto u mirovinu kreću na komercijalne letove

NASA se ipak neće samo tako odreći svoja dva shuttlea Endeavoura i Atlantisa, te ih poslati u mirovinu u neki muzej, poput Discoverya koji je već spakiran za Smithsonian Institution’s National Air and Space muzej u Washingtonu, već će nakon posljednje misije u travnju biti dati na korištenje njihovim partnerima United Space Alliance, koji planiraju ostvariti najmanje dva komercijalna leta iza 2013. za što će trošiti godišnje oko milijardu i pol dolara.

video
STEREO donosi prvi 3D pogled na naše Sunce
Sonde za posmatranje sunčevih aktivnosti

STEREO donosi prvi 3D pogled na naše Sunce

NASA-ina misija STEREO započela je 2006 godine lansiranjem dvije letjelice u zemljinu orbitu oko Sunca. Nakon nešto više od 4 godine letjelice su došle u poziciju da se nalaze točno 180 stupnjeva jedna prema drugoj, što znači da jedna istovremeno gleda "prednju" a druga "stražnju" stranu Sunca.

kestrel
Tehnologija automobila

Automobilska šasija od konoplje

Još davne 1941. godine Henry Ford je predstavio auto šasiju napravljenu od organskih vlakana, uključujući i konoplju. Danas, nakon sedamdeset godina od toga, kompanija Motive Industries spremna je na tržište izbaciti prvi bio-kompozitni automobil u kojemu onaj prefiks "bio" označava konoplju.