Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.06.2011. 14:00

Srbija 

U Srbiji više od 300 tisuća umno poremećenih

Svaki četvrti građanin Srbije barem jednom zatraži psihijatrijsku pomoć.

U Srbiji više od 300 tisuća umno poremećenih

Kod više od 300.000 ljudi u Srbiji dijagnosticiran je neki mentalni poremećaj, objavio je internet portal beogradskog radija B92. Isti izvor navodi kako se trenutno oko 4.000 građana Srbije nalazi na bolničkom liječenju u psihijatrijskim ustanovama. B92 kaže kako je ovo rečeno danas na konferenciji za tisak Udruženja korisnika psihijatrijskih usluga Duša.
Prema međunarodnim ispitivanjima, svaka četvrta osoba makar jednom zatraži profesionalnu pomoć, rekla je studentica Filozofskog fakulteta i volonterka u udruzi Duša, Anja Živković.

 istraživanja pokazuju kako osobe s mentalnim poremećajima ćešće postaju žrtve nasilja nego što ga čine 

Anja Živković

"Aktualna medijska slika o korisnicima psihijatrijskih usluga je negativna, osobe s mentalnim poremećajima su nerijetko prikazane kao agresivne, a istraživanja pokazuju kako one češće postaju žrtve nasilja nego što ga čine", istakla je Anja Živković.
Također je navela kako postoji premali broj liječnika koji imaju dovoljno iskustva za suvremeno liječenje osoba s mentalnim poremećajima.
Prema njezinim riječima, korisnici psihijatrijskih usluga često kao najveći problem ističu usamljenost, dok prihvaćanje i podrška okoline dobro utječu na poboljšavanje njihovog zdravlja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam