Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.02.2011. 14:32

Prosvjedi se šire

Traju prosvjedi u Bahreinu

Nastavljaju se nasilni prosvjedi nezadovoljnih stanovnika Bahreina, koji traže promjenu načina vladanja, odnosno smjenu sunitske kraljevske dinastije i uspostavu ustavne monarhije u kojoj će premijera napokon birati narod.

Traju prosvjedi u Bahreinu

Dosta nam je Kralja i njegovih rođaka ministara!

Središnji Biserni trg u bahreinskom glavnom gradu Manami, baš kao i egipatski Tahrir, glavno je poprište sukoba policije i nezadovoljnih prosvjednika. Svaki pokušaj okupljanja završava obračunima u kojima se policija koristi suzavcem, vodenim topovima, ali i bojnim streljivom. Samo u posljednjih 12 sati tri su osobe ubijene, a stotine njih ranjene. No unatoč svemu sukobi se nastavljaju.

Malobrojnoj opoziciji, dosad stalno ugnjetavanoj, dosta je svega. Traže konkretne promjene u vladanju zemljom, a očito je da iza njihovih zahtjeva stoji i većina građana. "Moramo pronaći pravo rješenje za rješenje ovih problema. Način na koji vlada reagira jednak je terorizmu." – rekao je Abed Al Jalil, vođa oporbe.

U zemlji u kojoj pretežno žive šijiti vlada manjinska sunitska kraljevska obitelj, koja, očito, ne želi predati vlast bez borbe. Uz brojne policijske snage na ulice gradova izašla je i vojska s tenkovima. U usporedbi s okolnim zemljama, Bahrein je siromašna zemlja, koja je iscrpila sva nalazišta nafte. Rast cijena, male plaće te vjerska nesnošljivost, osnovni su razlozi pobune naroda.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam