Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.07.2013. 11:40

Zviždač 

Snowden traži azil u 15 zemalja

Edward Snowden pokušava naći zemlju u kojoj će biti siguran od američkih vlasti.

Snowden traži azil u 15 zemalja

Prema pisanju LA Timesa, ruski ministar vanjskih poslova otkrio je da "NSA žviždač" Edward Snowden, koji se još uvijek nalazi unutar bescarinske zone zračne luke u Moskvi, traži politički azil u 15 država širom svijeta.

Mada se ovih dana pričalo da će mu azil pružiti Ekvador, vladini dužnosnici te zemlje su to demantirali, izjavivši kako prema njihovim zakonima nisu u mogućnosti razmatrati takve zahtjeve sve dok se osoba koja traži azil ne nalazi na njihovom teritoriju. 

Stoga oni Snowdenu ne mogu izdati dokumente koji su potrebni da uđe na teritorij Rusije i rezervira avionski let za Ekvador.

Ruski dužnosnik nije precizirao za koje je sve zemlje Snowden zatražio azil, no LA Times kaže kako mu se na prvom mjestu željenih odredišta nalazi Island, a predstavnici jedne ruske organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da je među 15 država s popisa i Rusija koja bi mogla izdati dokumente s nekom vrstom izbjegličkog statusa, što bi mu omogućilo da napusti "slobodnu zonu" zračne luke u Moskvi i pribavi si avionsku kartu za zemlju koja će mu biti konačno odredište. 

Izvor: LA Times

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam