Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Odbačeni prijedlozi promjena međunarodnog ugovora ITU-a
Članak
Objavljeno: 14.12.2012. 13:42

UN 

Odbačeni prijedlozi promjena međunarodnog ugovora ITU-a

U Dubaiu očekivano nije došlo do koncenzusa vezanog uz promjenu Ugovora Međunarodne telekomunikacijske unije.

Odbačeni prijedlozi promjena međunarodnog ugovora ITU-a

Ovih su se dana na Svjetskoj konferenciji o međunarodnim telekomunikacijama u Dubaiju susreli predstavnici 193 zemlje članice ITU-a, tijela UN-a koje nadgleda međunarodnu komunikacijsku politiku.

Uoči konferencije najavljen je prijedlog Rusije i nekih afričkih, azijskih i srednjeistočnih država o promjenama internetskih odredbi Ugovora, koje bi između ostaloga dovele do novog sustava plaćanja internetskih usluga temeljem potrošnje bandwitha, kao i uredbe o povećanju nadzora nad korisnicima Interneta.

Taj prijedlog je uzburkao mnoge duhove, pa je Google pokrenuo veliku kampanju protiv njegovog usvajanja, a kada su SAD i Europska komisija EU izjavili da su protiv novih odredbi, bilo je jasno da postoji jako mala šansa da prijedlog prođe.

Kao što je bilo za očekivati, rasprava je bila žestoka, ali je na kraju rezultirala odbacivanjem prijedloga, odnosno bolje rečeno produžetkom stanja "status quo" jer su SAD, Kanada, Velika Britanija, Nizozemska, Novi Zeland, Danska, Švedska, Poljska i Češka izjavile kako neće potpisati novi sporazum.

Predložene izmjene bi prema njima, dale UN-u i drugim regulatornim tijelima pojedinih zemalja veću kontrolu nad sadržajima Interneta, zbog čega postoji opravdana sumnja da bi to dovelo do povećanja cenzure i ograničavanja internetskih sloboda od strane totalitarnih režima.

Potpisivanje ugovora bi se trebalo odvijati tijekom današnjeg dana, no zbog protivljenja ovih članica neće imati nikakvu težinu, čak i ako bi UN novi ugovor proglasio valjanim.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam