Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.07.2011. 14:03

Norveška 

Norvežani postrožili kontrolu granice

Iako je dio schengenskog prostora, Norveška je na jugu zemlje postrožila kontrolu svoje granice sa Švedskom.

Norvežani postrožili kontrolu granice

Odluka norveškog ministra pravosuđa Knuta Storbergeta o strožem graničnom režimu, ne dopada se većini građana Europske unije.

Iako je dio schengenskog prostora, Norveška je postrožila kontrolu svoje granice sa Švedskom. Potvrdio je to norveški ministar pravosuđa Knut Storberget. Prethodno je Danska ponovno uspostavila trajnu carinsku kontrolu s Njemačkom i Švedskom.

 kontrola granice je postrožena zbog hvatanja ilegalnih imigranata 

Knut Storberget

Storberget je je objasnio kako je kontrola granice postrožena na jugu zemlje kako bi se olakšala borba protiv kriminala i hvatanje ilegalnih imigranata. Iako nije članica Europske unije, Norveška je dio Schengena čime omogućuje slobodan protok ljudi i dobara. Ipak, Storberget tvrdi da je najnovija mjera u potpunosti u skladu sa Schengenskim sporazumom.

Danska je prije toga donijela odluku o raspoređivanju 50 carinskih djelatnika na granicama s Njemačkom i Švedskom. Ipak, istaknuli su da će pritom poštivati zakone Unije i da to neće dovesti do poremećaja kod prelaska granice.

Ipak, njihova je odluka naišla na velike kritike unutar Europske unije, jer se taj potez tumači kao ponovno uvođenje graničnih kontrola unutar schengenskog prostora.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam