Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.07.2011. 15:59

Mladić 

Mladićev cirkus u Haagu

Kao što je bilo očekivano, Ratko Mladić se danas pridružio Šešelju po drskosti i stilu provociranja haškog suda.

Mladićev cirkus u Haagu

Ratko Mladić, bivši zapovjednik vojske Republike Srpske danas se pojavio na drugom ročištu haškog suda, gdje se trebao izjasniti o krivnji po svim točkama optužnog prijedloga.

Prije ročišta već je najavio kako će u potpunosti bojkotirati sud, jer mu nije dopuštena njegova lista branitelja, izjavio je njegov odvjetnik Miloš Šaljić.

Odmah nakon ulaska u sud, započeo je cirkus. Mladić nikako nije htio skinuti kapu s glave, a to je učinio tek nakon dulje natezanja sa sucem Oriem, koji je vrlo brzo počeo gubiti živce.

Mladić je stalno dobacivao, komentirao neljudske postupke suda, komunicirao s raznim ljudima u sudnici i na galeriji, a sudac ga je čitavo vrijeme upozoravao, sve dok mu na kraju jasno nije rekao da zašuti.

Nakon ovoga i još nekoliko upozorenja suca, Mladić je rekao kako ne podcjenjuje sud, ali mu je jako hladno, pola strane tijela mu ne funkcionira, te je tražio da mu se dozvoli da stavi kapu na glavu jer su ovo nemogući uvjeti. Potom ga je sudac pitao je li spreman za izjašnjavanje o krivnji, no Mladić mu je odgovorio da mogu radit što god žele, ali on nije spreman bez odvjetnika.

Kad je sudac počeo čitati optužnicu, čim je spomenuo genocid, Mladić je počeo vikati na suca: "Pustite me da dišem!". Nakon još nekoliko upozorenja, vidjevši kako se Mladić i dalje ne smiruje, sudac ga je odlučio izbaciti iz sudnice, a nakon kraće stanke je temeljem Pravilnika o postupku i dokazima rekao da se optuženi izjašnjava kako nije kriv, nakon čega je sud završio s radom.

Prema viđenim ispadima i načinima komunikacije, Mladić se i dalje ponaša na dva različita načina, malo glumi starog bolesnog čovjeka kojemu je mjesto u bolnici, a ne u zatvoru, dok na momente pokazuje onu žestinu i bahatost kakvu pamtimo još iz vremena kada je predstavljao strah i trepet na prostorima Hrvatske i BiH.

Gotovo smo sigurni kako je farsa tek započela, Mladić će zasigurno, poput svojeg sudruga Šešelja, uskoro počastiti sud cijelim spektrom balkanskih psovki, kakve se teško mogu prevesti na zapadnoeuropske jezike.

Ovih je dana doista svima mučno biti u haškoj sudnici, no čini nam se kako Mladić polako počinje uživati.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam