Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.11.2015. 11:31

Australija 

Kineski i ruski hakeri kradu planove podmornica

Hakeri svakodnevno pokušavaju doći do planova najnovije australske tajne podmornice.

Kineski i ruski hakeri kradu planove podmornica

Australija razvija novi tip podmornice budućnosti za koju je odobreno čak 20 milijardi australskih dolara, a prema pisanju The Australiana, otkriveni su uzastopni pokušaji hakera da ukradu planove i nacrte.

Hakerski upadi su otkriveni na zaštićenim sustavima ugovaratelja koji sudjeluju u izradi podmornice, uključujući njemački ThyssenKrupp, francuski DCNS i japanske tvrtke.

Prema pisanju australskog medija, sve tvrtke koje sudjeluju u izradi podmornice, doživljavaju pokušaje hakerskih upada na dnevnoj bazi, a ThyssenKrupp je čak potvrdio da njegov IT odjel detektira i blokira svake noći između 30 i 40 cyber napada.

Niti jedna tvrtka ne želi službeno izjaviti koga sumnjiči za te napade, no u glasinama se spominje da se radi o ruskim i kineskim hakerima, odnosno grupama iza kojih stoje vladine agencije iz tih zemalja. 

Interes za planovima nove australske podmornice je velik u špijunskom svijetu, jer Australija radi potpuno novi model, bez korištenja tehnologije svojih saveznika poput SAD-a i Velike Britanije.

Nove podmornice bi trebale zaploviti morem tijekom idućeg desetljeća. 

Izvor: The Australian

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam