Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.06.2016. 12:23

Cyberkriminal 

Hakeri ukrali 10 milijuna dolara ukrajinskoj banci

Za krađu novca hakeri su koristili SWIFT sustav za novčane transakcije između banaka.

Hakeri ukrali 10 milijuna dolara ukrajinskoj banci

Prema izvještaju Udruge za reviziju i kontrolu informacijskog sustava ISACA, nepoznati hakeri su jednoj neimenovanoj ukrajinskoj banci ukrali 10 milijuna dolara nakon što su penetrirali njezinu mrežu i koristili SWIFT sustav za transferiranje novca na svoje račune.

SWIFT je organizacija koja pokreće svjetsku mrežu financijskih transakcija između banaka i drugih financijskih institucija, pri čemu se koristi SWIFT kod koji se sastoji od 8 ili 11 znakova i služi za identifikaciju banaka u međunarodnom prometu.

Ukrajinski ogranak organizacije ISACA navodi da je napad trajao više mjeseci, pri čemu su hakeri prvo provalili u mrežu banke, prikupljali podatke o njezinoj internoj infrastrukturi, a potom lansirali napad.

Napad je targetiran specijalno na SWIFT sustav koji se tijekom proteklih nekoliko godina već koristio kao osnova za hakerski cyberkrininal.

Za provođenje napada obično se koristi malware specijalno dizajniran za napade na SWIFT sustav, a žrtve su banke koje ga nisu adekvatno zaštitile sigurnosnim mjerama.

Za sada nije poznato tko stoji iza ovog najnovijeg napada, no postoje neki dokazi koji upućuju na moguću poveznicu sa sjevernokorejskom grupom koja se bavi cyberšpijunažom.

Izvor: KyivPost

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam